首页
登录
职称英语
It has become fashionable to issue dire projections of declining prosperity b
It has become fashionable to issue dire projections of declining prosperity b
游客
2025-01-30
51
管理
问题
It has become fashionable to issue dire projections of declining prosperity based on demographic aging. But is that really such a problem?
There is no doubt that all countries of the world are getting older, but they are at very different stages of the process. The median age in the United States — with half the population older and half younger — is currently 36. In Ethiopia, it’s 18, owing to a higher birthrate and a lower life expectancy. In other African countries, it’s even lower. The world’s oldest country is Germany, where the median age is 45.
The pattern is very clear: The young countries are poor, and the old countries are rich. So why do people fear population aging? I see two reasons. The first is psychological: The analogy to individual aging suggests that as populations get older, they grow frail and lose mental
acuity
. The second comes from economists and an indicator called the dependency ratio, which assumes that every adult below age 65 contributes to society, and everybody above 65 is a burden. And the proportion of people older than 65 is bound to increase.
Yet we also know that the productivity of some individuals is much higher than that of others, independent of age. Nothing is inherently special about the age of 65. Many people live longer and do so mostly in good health. The saying "
seventy is the new 60
" has a sound scientific basis. Meanwhile, education has been shown to be a key determinant of better health, longer life and higher productivity (not to mention open-mindedness). The active aging of better-educated populations can be an asset rather than a problem.
To appreciate how projections based on the simplistic dependency ratio can be misleading, consider the two population billionaires, China and India. In 2050 China’s population will be older than India’s because of its more rapid fertility decline. But so what? China’s population is much better educated and therefore much more productive. Furthermore, only a minority of Chinese will retire at age 65. We can expect most Chinese to make meaningful contributions through work as long as they are in good health, particularly if they find their jobs interesting and satisfying. Again, this is largely a question of education. In India today, one out of three adults has never seen a school from the inside. In China only 8 percent, mostly elderly, have no schooling. In India, 50 percent of young women have less than a junior secondary education; in China, the figure is only 15 percent. Knowing how important education is to economic performance, who would seriously claim that India’s future is brighter than China’s owing to slower aging?
Population aging is not irrelevant, but it should be seen in conjunction with other dimensions of human capital, especially education and health. Here the prospects are good. In most countries of the world — with the notable exception of the United States — the young are clearly better educated than the old and may thus compensate for their smaller numbers through higher productivity.
Viewing the quality of human capital as resting on a collection of elements, many of them manageable, is something that the private sector has been doing for a long time. Every sizable business pays attention to human resource management. For governments, the equivalent would be a form of national human resource management that considers education, migration, family, labor, health, and retirement as components that interact richly — and together drive the richness of the future. [br] The author believes that______.
选项
A、aging population is closely related to economic decline
B、aging population can still make contributions to society
C、governments should pay more attention to aging population
D、further education is key to the productivity of aging population
答案
B
解析
论点概括。文章第一段提出问题“But is that(aging)really such a problem”,经过中间两段的论述,第四段最后一句得出结论“The active aging of better-educated populations can be an asset rather than a problem”,然后本文继续讨论如何善待并有效利用人力资源,因此,选项B符合作者的论点。【知识拓展】作者对于所述问题的论点可由分论点概括而来,也可根据论述逻辑推理而来。本文的论点属于后者。
转载请注明原文地址:https://tihaiku.com/zcyy/3935066.html
相关试题推荐
______getolder,thegamestheyplaybecomeincreasinglycomplex.A、ChildrenB、Ch
Whenanorganismiscompletelyencapsulatedandpreserved,itbecomesafossil,
Whenanorganismiscompletelyencapsulatedandpreserved,itbecomesafossil,
Computer______willbecomemorewidespreadasmoreschoolsaddcomputerclassest
Whenpeoplebecomeunemployed,itis______whichisoftenworse,psychologically,
Ithasbecomefashionabletoissuedireprojectionsofdecliningprosperityb
Ithasbecomefashionabletoissuedireprojectionsofdecliningprosperityb
Ithasbecomefashionabletoissuedireprojectionsofdecliningprosperityb
Ithasbecomefashionabletoissuedireprojectionsofdecliningprosperityb
Ithasbecomefashionabletoissuedireprojectionsofdecliningprosperityb
随机试题
Mr.DoddsneverforgotMark’sbirthdays.[br]Mr.Doddswassurprisedtoseeap
WhatarethemostimportantnaturalresourcesinCanada?A、Forestresources.B、Mi
Theroleofteachersineducationextendspastresponsibilityofpassingal
[originaltext]M:Thanksforcomingover,Amy.I’dliketotalktoyouaboutares
某企业一直生产台式电脑,为了进一步扩大市场占有率,近年来又加大了平板电脑研发和投
决定远曲小管和集合管上皮细胞对水通透性最重要的激素是 A.血管升压素B.心房
商业银行的借款人由于经营问题,无法按期偿还贷款,商业银行这部分贷款面临的是()。
高经营杠杆行业的特征不包括()。 A.其产品平均成本随着生产量的增加迅速下降
某公司生产联产品A和B。A和B在分离前发生联合加工成本为400万元。A和B在分离
关于矩阵制组织机构的说法正确的有()。A.矩阵制组织机构分为强矩阵制组织形式.
最新回复
(
0
)