首页
登录
职称英语
Aimlessness has hardly been typical of the postwar Japan whose productivity
Aimlessness has hardly been typical of the postwar Japan whose productivity
游客
2023-08-04
37
管理
问题
Aimlessness has hardly been typical of the postwar Japan whose productivity and social harmony are the envy of the United States and Europe. But increasingly the Japanese are seeing a decline of the traditional work-moral values. Ten years ago young people were hardworking and saw their jobs as their primary reason for being, but now Japan has largely fulfilled its economic needs, and young people don’t know where they should go next.
The coming of age of the postwar baby boom and an entry of women into the male-dominated job market have limited the opportunities of teenagers who are already questioning the heavy personal sacrifices involved in climbing Japan’s rigid social ladder to good schools and jobs. In a recent survey, it was found that only 24.5 percent of Japanese students were fully satisfied with school life, compared with 67.2 percent of students in the United States. In addition, far more Japanese workers expressed dissatisfaction with their jobs than their counterparts did in the ten other countries surveyed.
While often praised by foreigners for its emphasis on the basics, Japanese education tends to stress test taking and mechanical learning over creativity and self-expression. "Those things that do not show up in the test scores—personality, ability, courage or humanity—are completely ignored," says Toshiki Kaifu, chairman of the ruling Liberal Democratic Party’s education committee. "Frustration against this kind of thing leads kids to drop out and run wild." Last year Japan experienced 2,125 incidents of school violence, including 929 assaults on teachers. Amid the outcry (抗议) , many conservative leaders are seeking a return to the prewar emphasis on moral education. Last year Mitsuo Setoyama, who was then education minister, raised eyebrows when he argued that liberal reforms introduced by the American occupation authorities after World War II had weakened the "Japanese morality of respect for parents".
But that may have more to do with Japanese life-styles. "In Japan," says educator Yoko Muro, "it’s never a question of whether you enjoy your job and your life, but only how much you can endure." With economic growth becoming centralization (集中) , fully 76 percent of Japan’s 119 million citizens live in cities where community and the extended family have been abandoned in favor of isolated, two-generation households. Urban Japanese have long endured lengthy commutes (travels to and from work) and crowded living conditions, but as the old group and family values weaken, the discomfort is beginning to tell. In the past decade, the Japanese divorce rate, while still well below that of the United States, has increased by more than 50 percent, and suicides have increased by nearly one-quarter. [br] Compared with people a decade ago, Japanese nowadays________.
选项
A、are less likely to adhere to conventional values on working
B、tend to work harder for themselves than for a company
C、are more clear about what they should do in their lives
D、are always confused by the western standard on working hard
答案
A
解析
细节题。根据题干中的a decade ago定位到第一段第二、三句。第二句指出,但是,日本人正在经历传统工作道德价值观的日趋下降。而后第三句提出,10年前,日本年轻人工作勤奋……,由此可见,第二、三句是将10年前的日本人和现在的日本人进行对比,A项(越来越不坚持传统的工作价值观)中的are less likely与文中a decline对应,符合文意,故选A。
转载请注明原文地址:https://tihaiku.com/zcyy/2897001.html
相关试题推荐
[originaltext]Areyoureadytounlockyourproductivitypotential?Haveyouacc
[originaltext]Areyoureadytounlockyourproductivitypotential?Haveyouacc
[originaltext]Areyoureadytounlockyourproductivitypotential?Haveyou
[originaltext]Areyoureadytounlockyourproductivitypotential?Haveyou
[originaltext]Areyoureadytounlockyourproductivitypotential?Haveyou
[originaltext]Areyoureadytounlockyourproductivitypotential?Haveyou
[originaltext]Areyoureadytounlockyourproductivitypotential?Haveyou
[originaltext]Areyoureadytounlockyourproductivitypotential?Haveyou
[originaltext]Areyoureadytounlockyourproductivitypotential?Haveyou
TheTradesUnionCongress(TUC)hasurgedthegovernmenttouseproductivity
随机试题
_____,I’llgotherewithyoutomorrowafternoon.A、TimepermitsB、Iftimepermit
Peoplewhohaveexperiencedidentitytheftspendmonthstryingtorepairwha
[originaltext]WhenshegraduatesfromColumbiaUniversitynextyearwitha
患者,男性,49岁,肺炎患者,测口温为39.5℃,脉率120次/分,该患者发热程
( )是对基金从业人员职业道德的最为基础的要求,其所调整的是基金从业人员与基金
将缺乏流动性,但能产生稳定的现金流的资产,通过一定的结构安排,对资产中风险与收益
下列对投资基金销售业务描述,正确的有()。 A.未与基金管理人签订书面
针对本案例制定咨询方案,咨询方案中属于心理诊断阶段的任务包括( )。A.建立
下列费用中,属于安全文明施工费中临时设施费的是()。A.现场配备的医疗保健器
下列各项属于企业债务的是()。A、预付账款 B、应付账款 C、预收账款 D
最新回复
(
0
)