首页
登录
职称英语
By the 1980s, according to international but admittedly inconsistent defini
By the 1980s, according to international but admittedly inconsistent defini
游客
2024-10-31
67
管理
问题
By the 1980s, according to international but admittedly inconsistent definitions of literacy, about seven out of ten adults in the world were considered literate. The increase in literacy from ancient times to the present has not been a story of unbroken progress. The ability of people within a given society to read and write has been influenced by a number of factors, including economic well being, the availability of material to read, the amount of education available, and the basic matter of the usefulness of reading.
Of these factors, usefulness has probably been the most decisive. In ancient societies, as people settled into stable patterns of agriculture and trade, it became useful for some of them to read and write in order to keep records, to transact business, and to measure amounts of !and, animals, goods, materials, and produce. Since all economic aspects of a society were closely tied to the operations of government, literacy became useful and even necessary for the keeping of records by officials. The responsibilities of citizenship led to a fairly high level of literacy in ancient Greece and Rome, but in addition to that, there also grew an appreciation of good literature, poetry, drama, history, and philosophy.
During the early Middle Ages, with the general breakdown of society in Europe and the decrease of commerce, literacy became largely confined to the church. But in the late Middle Ages, in the period of the Renaissance, the great expansion of commerce and banking led to a revival in literacy for the same reason that had caused it to increase in the ancient world usefulness.
With the invention of the printing press and inexpensive paper late in the 15th century there was for the first time a great availability of reading material for a much greater number of people. Religious reformers were among the first to utilize the situation, quickly getting translations of the Bible and educational tracts and booklets into the hands of many people.
The broadened religious enlightenment that resulted was followed in later centuries by a political one. Political theorists who favored doctrines promoting the natural rights of man called for an attack upon illiteracy. Political revolutions, particularly in the United States and France, helped inaugurate an era in which all classes were called upon to become informed on public policy for their own welfare. Against this political background there emerged the movement for universal popular education. Literacy came to be understood as a means whereby the individual could benefit and advance, and gradually whole societies began to acknowledge that universal literacy among their citizens was an avenue to greater economic well being. [br] Form the first paragraph we know _____.
选项
A、it is fairly easy to determine literacy
B、there is no illiteracy in a rich family
C、history sees an even progress towards literacy
D、in history literacy suffers ups and downs
答案
D
解析
意为:“文化水平的发展不是直线式的”。根据第一段,从古至今,文化水平的增长并非是一帆风顺的(a story of unbroken progress),某个社会的人的阅读和写作水平受许多因素的制约,如:经济状况,阅读材料的多少,受教育机会(the amount of education available),阅读能力的实用性这一基本问题。第二段提到古希腊和古罗马人较高的文化水平,第三段提到中世纪人们文化水平的下降,以及文艺复兴以后文化水平的再次提高,等等,可见人们的文化水平并非随着时代直线上升。
转载请注明原文地址:https://tihaiku.com/zcyy/3825229.html
相关试题推荐
Bythe1980s,accordingtointernationalbutadmittedlyinconsistentdefini
Bythe1980s,accordingtointernationalbutadmittedlyinconsistentdefini
Bythe1980s,accordingtointernationalbutadmittedlyinconsistentdefini
Accordingtothepassage,whoisababymostlikelytobecomfortablewith?[br
Accordingtothepassage,whoisababymostlikelytobecomfortablewith?[or
AccordingtoColombianofficials,whowasresponsibleforthemassacre?[br][o
Accordingtothispassage,whatisexactlyGDP?[br][originaltext]Governm
Accordingtothispassage,whatisexactlyGDP?[originaltext]Governmentst
WhyisNOTthepossiblefactorofsuccessaccordingtothemanintheconversati
Irishdance:TheIrishInternationalDanceCompany,oneofthemostdynamicd
随机试题
StudyHabitsIncollegeinanyclass,youwillfindwidelyd
Itcanbeinferredfromthearticleabouttheimpactofelectronicmediaonpres
Withamixedfeelingofprideanddiscontent,Prof.Mitchellsatonthefron
()岁的儿童脑重量已经接近成年人水平,为智能的迅速增长及接受教育奠定了基础。A
财务预算可以细分成()。A:人力成本预算B:材料预算C:管理费用预算D:短
图美公司是某出版社所属的一家印刷厂,该公司按照出版社提供的文稿、图片和质量要求从
国内没有清洁生产标准的项目,清洁生产水平评价可选用( )。A.国内外同类生产装
根据《规划环境影响评价技术导则—总纲》,对资源、环境要素产生重大不良影响的规划,
下列疾病导致左心室前负荷增加的是( )。A.肺动脉高压 B.二尖瓣狭窄 C
男性,40岁。曾患风湿性心内膜炎,近日发热,白细胞增高,皮肤黏膜有出血点,住院治
最新回复
(
0
)