首页
登录
职称英语
You should spend about 20 minutes on Questions 27-40 which are based on Reading
You should spend about 20 minutes on Questions 27-40 which are based on Reading
游客
2024-01-08
72
管理
问题
You should spend about 20 minutes on Questions 27-40 which are based on Reading Passage 3 below.
The Rainmaker
Sometimes ideas just pop up out of the blue. Or in Charlie Paton’s case, out of the rain. "I was in a bus in Morocco travelling through the desert," he remembers. "It had been raining and the bus was full of hot, wet people. The windows steamed up and I went to sleep with a towel against the glass. When I woke, the thing was soaking wet. I had to wring it out. And it set me thinking. Why was it so wet?"
The answer, of course, was condensation. Back home in London, a physicist friend, Philip Davies, explained that the glass, chilled by the rain outside, had cooled the hot humid air inside the bus below its dew point, causing droplets of water to form on the inside of the window. Intrigued, Paton — a lighting engineer by profession — started rigging up his own equipment. "I made my own solar stills. It occurred to me that you might be able to produce water in this way in the desert, simply by cooling the air. I wondered whether you could make enough to irrigate fields and grow crops."
Today, a decade on, his dream has taken shape as a giant greenhouse on a desert island off Abu Dhabi in the Persian Gulf — the first commercially viable version of his "seawater greenhouse". Local scientists, working with Paton under a licence from his company Light Works, are watering the desert and growing vegetables in what is basically a giant dew-making machine that produces fresh water and cool air from sun and seawater. In awarding Paton first prize in a design competition two years ago, Marco Goldschmied, president of the Royal Institute of British Architects, called it "a truly original idea which has the potential to impact on the lives of millions of people living in coastal water-starved areas around the world".
The design has three main parts(see Graphic). The greenhouse faces into the prevailing wind so that hot, dry desert air blows in through the front wall of perforated cardboard, kept wet and cool by a constant trickle of seawater pumped up from the nearby shoreline. The evaporating seawater cools and moistens the air. Last June, for example, when the temperature outside the Abu Dhabi greenhouse was 46 °C, it was in the low 30s inside. While the air outside was dry, the humidity in the greenhouse was 90 per cent. The cool, moist air allows the plants to grow faster, and because much less water evaporates from the leaves their demand for moisture drops dramatically. Paton’s crops thrived on a single litre of water per square metre per day, compared to 8 litres if they were growing outside.
The second feature also cools the air for the plants. Paton has constructed a double-layered roof with an outer layer of clear polythene and an inner, coated layer that reflects infrared light. Visible light can stream through to maximize photosynthesis, while heat from the infrared radiation is trapped in the space between the layers, away from the plants.
At the back of the greenhouse sits the third element, the main water-production unit. Just before entering this unit, the humid air of the greenhouse mixes with the hot, dry air from between the two layers of the roof. This means the air can absorb more moisture as it passes through a second moist cardboard wall. Finally, the hot saturated air hits a condenser. This is a metal surface kept cool by still more seawater — the equivalent of the window on Paton’s Moroccan bus. Drops of pure distilled water form on the condenser and flow into a tank for irrigating the crops.
The greenhouse more or less runs itself. Sensors switch everything on when the sun rises and alter flows of air and seawater through the day in response to changes in temperature, humidity and sunlight. On windless days, fans ensure a constant flow of air through the greenhouse. "Once it is tuned to the local environment, you don’t need anyone there for it to work," says Paton. "We can run the entire operation off one 13-amp plug, and in future we could make it entirely independent of the grid, powered from a few solar panels."
The net effect is to evaporate seawater into hot desert air, then recondense the moisture as fresh water. At the same time, cool moist air flows through the greenhouse to provide ideal conditions for the crops. The key to the seawater greenhouse’s potential is its unique combination of desalination and air conditioning. By tapping the power of the sun it can cool as efficiently as a 500-kilowatt air conditioner while using less than 3 kilowatts of electricity. In practice, it evaporates 3000 litres of seawater a day and turns it into about 800 litres of fresh water—just enough to irrigate the plants. The rest is lost as water vapour.
Critics point out that construction costs of £25 per square metre mean the water is twice as expensive as water from a conventional desalination plant. But the comparison is misleading, says Paton. The natural air conditioning in the greenhouse massively increases the value of that water. Because the plants need only an eighth of the water used by those grown conventionally, the effective cost is only a quarter that of water from a standard desalinator. And costs should plummet when mass production begins, he adds.
Best of all, the greenhouses should be environmentally friendly. "I suppose there might be aesthetic objections to large structures on coastal sites," says Harris, "but it is a clean technology and doesn’t produce pollution or even large quantities of hot water."
Questions 27-31
Do the following statements agree with the information given in Reading Passage 3? In boxes 27-31 on your answer sheet, write
TRUE if the statement agrees with the information
FALSE if the statement contradicts the information
NOT GIVEN if there is no information on this [br] The bus Paton rode in had poor ventilation because of broken fans.
选项
A、真
B、假
C、Not Given
答案
C
解析
利用顺序性原则定位于原文第一段第三、四句话“It had been raining and the bus wasfull of hot,wet people.The windows steamed up and I went to sleep with a towel againstthe glass”,但是原文这里只说窗户上蒙上了水汽(“windows steamed up”),却并没有提及通风不好的原因。题目信息在原文信息基础上无法判断,所以答案为Not Given。
转载请注明原文地址:https://tihaiku.com/zcyy/3343832.html
相关试题推荐
Questions27-30Foreachquestion,onlyONEofthechoicesiscorrect.Writethe
Questions27-30Foreachquestion,onlyONEofthechoicesiscorrect.Writethe
Questions27-30Foreachquestion,onlyONEofthechoicesiscorrect.Writethe
Questions27-30Foreachquestion,onlyONEofthechoicesiscorrect.Writethe
Questions14-17Thetexthas9paragraphs(A-I).Whichparagraphdoeseachofth
Questions14-17Thetexthas9paragraphs(A-I).Whichparagraphdoeseachofth
Questions14-17Thetexthas9paragraphs(A-I).Whichparagraphdoeseachofth
Questions14-17Thetexthas9paragraphs(A-I).Whichparagraphdoeseachofth
Questions14-17Thetexthas9paragraphs(A-I).Whichparagraphdoeseachofth
Questions14-17Thetexthas9paragraphs(A-I).Whichparagraphdoeseachofth
随机试题
Youshould____________(诉诸法律)whenfacingsuchadifficultproblem.resorttola
经济可行性分析不包括下列分析()。A.支出分析 B.收益投资比 C
血红素合成障碍所致的贫血是:A.缺铁性贫血 B.再生障碍性贫血 C.海洋性贫
关于螺旋体,下列何种叙述不正确()A.行二分裂繁殖B.具有鞭毛C.具有脂多糖结
联合国开发计划署把新能源分为()。A.传统能源之外的各种能源形式 B.水能、
在机电产品国际招标中,下列哪些投诉不予受理( )。A.对资格预审文件、招标文件
下列关于计算机软件的著作权侵权的说法正确的是:()A.小明购买正版软件光盘后,
某新建农产品批发企业2019年发生下列业务: (1)3月份受让一宗土地,土
水利项目待摊投资的待摊方法有()。A.按实际发生数的比例分摊 B.按实际
注册建造师享有的权利有( )。A.使用注册建造师的名称 B.与当事人有利害关系
最新回复
(
0
)