首页
登录
职称英语
In some societies people want children for what might be called familial rea
In some societies people want children for what might be called familial rea
游客
2023-12-09
84
管理
问题
In some societies people want children for what might be called familial reasons: to extend the family line or the family name, to propitiate the ancestors; to enable the proper functioning of religious rituals involving the family. Such reasons may seem thin in the modern, secularized society but they have been and are powerful indeed in other places.
In addition, one class of family reasons shares a border with the following category, namely, having children in order to maintain or improve a marriage: to hold the husband or occupy the wife; to repair or rejuvenate the marriage; to increase the number of children on the assumption that family happiness lies that way. The point is underlined by its converse: in some societies the failure to bear children (or males) is a threat to the marriage and a ready cause for divorce.
Beyond all that is the profound significance of children to the very institution of the family itself. To many people, husband and wife alone do not seem a proper family—they need children to enrich the circle, to validate its family character, to gather the redemptive influence of offspring. Children need the family, but the family seems also to need children, as the social institution uniquely available, at least in principle, for security, comfort, assurance, and direction in a changing, often hostile, world.
To most people, such a home base, in the literal sense, needs more than one person for sustenance and in generational extension.
选项
答案
此外,有一类生儿育女的原因与下列类别有相通之处,即生儿育女是为了维系或改善婚姻:拴住丈夫或让妻子不至于无事可做;修复或重振婚姻;要多子多孙,以为此乃家庭幸福之道。这一点可以由其反面的事实得到进一步验证:不能生育(或不能生育儿子)在有些社会对婚姻构成威胁,并且随时可成为离婚的借口。
孩子对家庭的存在所具有的深远意义远不止如此。对许多人而言。单有夫妻二人还不算是真正的家庭——他们需要小孩来丰富两人的小天地,从而赋予小天地以真正意义上的家庭性质,并从子孙后代身上获取回报。孩子需要家庭,但家庭看来也需要孩子。而在这个变化莫测、往往是充满敌意的世界里,作为一种社会体制,家庭以其特有的方式,至少从原则上让人从中获取安全、慰藉、保障及人生取向。
解析
1、选段是典型的说理性文体。用词严谨,考生需在理解和用词上下功夫。
2、第1段第1句的share a border with…在此处指原因相同或相似,故译为“与…有相通之处”。hold the husband译为“拴住丈夫”十分恰当。occupy有“占据”之义,将occupythe wife译为“让妻子不至于无事可做”,显得通俗易懂。lie在此处应理解为“以…为前提而存在”。
3、第2段第2句的circle在此处是指夫妻生活的空间,故译作“小天地”是十分形象的。将第2段第2句的redemptive influence直译则是“赎回的/偿还的影响”,很费解,此处根据常理译为“回报”。
转载请注明原文地址:https://tihaiku.com/zcyy/3258611.html
相关试题推荐
OverweightpeoplearelikelytosufferfromallthefollowingdiseasesEXCEPT[b
OverweightpeoplearelikelytosufferfromallthefollowingdiseasesEXCEPT[o
ItusedtobesaidthatEnglishpeopletaketheirpleasuresadly.Nodoubtt
ItusedtobesaidthatEnglishpeopletaketheirpleasuresadly.Nodoubtt
InLondonsomegenerationsagopeopledidn’tgotothecinema,theywentto
InLondonsomegenerationsagopeopledidn’tgotothecinema,theywentto
InLondonsomegenerationsagopeopledidn’tgotothecinema,theywentto
InLondonsomegenerationsagopeopledidn’tgotothecinema,theywentto
Inourlives,wehavetomakemanydecisions.Somepeoplesaythatweshould
Peopletravelinglongdistancesfrequentlyhavetodecideif(1)______they
随机试题
Thekeytopleasantmusicmaybethatitpleasesourneurons.Anewmodelsu
Themainideaofthispassageis______.[br]Peoplewentbacktothecountrysid
[originaltext]W:Mr.Green,isitfairtosaythatnegotiationisanart?M:We
既可用于治疗支气管哮喘,又可用于治疗心源性哮喘的药物是A.肾上腺素 B.异丙托
甲状腺的含碘量约占全身碘量的 A.60%B.70% C.80
(2020年真题)依法必须进行招标项目的中标候选人公示应当载明的内容有( )。
某患者自觉左侧肢体似有蚂蚁爬行,此种感觉障碍为A、感觉过敏 B、感觉倒错 C
除行政协议外,关于行政机关的行政行为特征的说法,正确的有(?)。A.行政行为是执
(2020年真题)甲施工企业与乙材料供应商订立了一份货物买卖合同,甲施工企业请求
关于人身保险合同的表述中,不正确的是()。A.人身保险合同是以人的寿命和身体为保
最新回复
(
0
)