首页
登录
职称英语
These days lots of young Japanese do omiai, literally, "meet and look." Many
These days lots of young Japanese do omiai, literally, "meet and look." Many
游客
2023-09-01
36
管理
问题
These days lots of young Japanese do omiai, literally, "meet and look." Many of them do so willingly. In today’s prosperous and increasingly conservative Japan, the traditional omiai kekkon, or arranged marriage, is thriving.
But there is a difference. In the original omiai, the young Japanese couldn’t reject the partner chosen by his parents and their middleman. After World War II, many Japanese abandoned the arranged marriage as part of their rush to adopt the more democratic ways of their American conquerors. The Western ren ’ai kekkon, or love marriage, became popular; Japanese began picking their own mates by dating and falling in love.
But the western way often found wanting in an important respect: it didn’t necessarily produce a partner of the right economic, social, and educational qualifications. "Today’s young people are quite calculating," says Chieko Akiyama, a social commentator.
What seems to be happening now is a repetition of a familiar process in the country’s history, the "Japanization" of an adopted foreign practice. The Western ideal of marrying for love is accommodated in a new omiai in which both parties are free to reject the match. "Omiai is evolving into a sort of stylized introduction," Mrs. Akiyama says.
Many young Japanese now date in their early twenties, but with no thought of marriage. When they reach the age — in the middle twenties for women, the late twenties for men — they increasingly turn to omiai. Some studies suggest that as many as 40% of marriages each year are omiai kekkon. It’s hard to be sure, say those who study the matter, because many Japanese couples, when polled, describe their marriage as a love match even if it was arranged.
These days, doing omiai often means going to a computer matching service rather than to a nakodo. The nakodo of tradition was an old woman who knew all the kids in the neighbourhood and went around trying to pair them off by speaking to their parents; a successful match would bring her a wedding invitation and a gift of money. But Japanese today find it’s less awkward to reject a proposed partner if the nakodo is a computer.
Japan has about five hundred computer matching services. Some big companies, including Mitsubishi, run one for their employees. At a typical commercial service, an applicant pays $80 to $125 to have his or her personal data stored in the computer for two years and $200 or so more if a marriage results. The stored information includes some obvious items like education and hobbies, and some not-so-obvious ones, like whether a person is the oldest child. (First sons, and to some extent first daughters, face an obligation of caring for elderly parents.) [br] According to the passage, the figure 40% (Line 3, Para. 5) is uncertain because______.
选项
A、there has been a big increase in the number of arranged marriages
B、Western love marriage still remains popular among Japanese
C、young Japanese start dating very early in their life in a Western tradition
D、the tendency for arranged marriages could be stronger than is indicated
答案
D
解析
根据题干中的40%将本题出处定位到第五段第三句。该句提到,有些调查显示,每年有多达40%的婚姻都是omiai kekkon.题干中的uncertain与下句的hard to be sure对应,后面说明原因:因为被调查时,许多日本夫妇都说他们的婚姻是因爱而结合的,即使婚姻是被包办的。由此可知,包办婚姻的数量可能比调查得出的数据要多,故答案为[D]。第五段第二句提到日本的年轻人到一定年龄参加omiai的次数增加,并未说包办婚姻的数目增加,故排除[A]。[B]和[C]分别在第二段末句和第五段首句提及,但不是数据不确定的原因。
转载请注明原文地址:https://tihaiku.com/zcyy/2976162.html
相关试题推荐
[originaltext]AnewenemyisthreateningJapanesetraditions:leisure.Asp
[originaltext]ThereisoneforeignproducttheJapanesearebuyingfasterthan
[originaltext]ThereisoneforeignproducttheJapanesearebuyingfasterthan
[originaltext]ThereisoneforeignproducttheJapanesearebuyingfastert
[originaltext]ThereisoneforeignproducttheJapanesearebuyingfastert
[originaltext]ThereisoneforeignproducttheJapanesearebuyingfastert
[originaltext]ThereisoneforeignproducttheJapanesearebuyingfastert
What’sthemainideaofthepassage?[br]TheArabsandtheJapanesedifferint
[originaltext]AnewenemyisthreateningJapanesetraditions:leisure.[29]
ThesedayslotsofyoungJapanesedoomiai,literally,"meetandlook."Many
随机试题
交通阻塞trafficjam
Sleepisveryancient.Intheelectroencephalographic(脑电图仪的)senseweshare
Peoplefromethnic______oftenfaceprejudiceanddiscrimination.A、scarcitiesB
电流互感器的准确级指在规定的二次负荷变化范围内,二次电流为额定值时的最大电流误差
下列哪些是血液病病人术中异常出血的诱因()A.高碳酸血症可引起循环迟滞,渗血
材料: “鸟适于飞行的形态结构特点”的教学片段 1.联系生活实践。提问:
一名急性肾衰病人出现呼吸困难、肌肉乏力,心率56次/分,查心电图:T波高而尖,P
变电站通风设施进出口、自然排水口应有(____)等防止小动物进入措施。密闭百叶板
广义的资产证券化包括()。A.实体资产证券化 B.信贷资产证券化 C.
关于首次公开发行招股说明书中风险因素的披露,下列表述中错误的是()。A:有关风险
最新回复
(
0
)