首页
登录
职称英语
It seems incredible to me that Latin is not taught in schools as a matter of
It seems incredible to me that Latin is not taught in schools as a matter of
游客
2025-05-09
36
管理
问题
It seems incredible to me that Latin is not taught in schools as a matter of course, especially in a country that is forever lamenting its own (undeniable) mediocrity when it comes to speaking foreign languages. As a 13-year-old, I hardly approached my own Latin lessons with anything resembling enthusiasm—I might have been keener if Aeneas went to the shops occasionally—but I am terrifically grateful I had them, all the same.
The benefits are many. Having a basic grounding in Latin makes learning Romance languages a doddle (轻而易举的事): the fact that I speak English plus three others has less to do with any genetic predisposition—I was hopeless at learning Russian—than with an understanding of the root and provenance of Latin-derived words.
It would be impossible to have a smattering of Latin and find oneself stuck in Italy, provided one managed to persuade the speaker to slow down a bit. And the reason I can (arguably) just about string a sentence together in English—which isn’t my first language—has a great deal to do with understanding, through Latin, the way sentences and grammar work.
Latin also has its own pleasing internal logic; you follow the rules and you get the answer. And I really believe that if you know Latin, you half-speak French already. The British used not to be appalling at languages; my theory is that they only became so during the past century, when Latin stopped being widely taught.
Detractors (恶意批评者) might point out that there is little use in learning a dead language. But Latin is not dead; it’s everywhere. It makes the kind of people who never use two short words when six big ones will do intelligible. It demystifies jargon and legalese. It helps with crosswords. It even forces those of us who are pathologically illogical to think logically every once in a while; I remember the pleasure I felt at school, during Latin translation, when I realized I could create order and sense out of apparent chaos.
Really, Latin’s useful applications are manifold. Watching Who Wants To Be A Millionaire ? a few weeks ago, I noticed that the question which felled the contestant would almost certainly not have stumped him had he had some Latin. Of all the possible answers, only one had a Latin root that echoed the question. From Cicero to Chris Tarrant in a few easy steps, you can’t say more modern or less dusty than that. [br] According to paragraph 4, the British______.
选项
A、have always been terrible in learning Latin
B、used to be good at languages when Latin was taught
C、became good at languages when people stopped learning Latin
D、used to be terrible in languages when Latin was taught
答案
D
解析
推理题。解题点在第四段。文章提到“The British used not to be appalling at languages:my theory is that they only became so during the past century,when Latin stopped being widely taught”,即“英国人过去在语言方面并不出众:我的看法是上个世纪,由于拉丁语的广泛教学停止了,英语就变得普遍了”。所以正确答案是D选项。其他选项的意思明显与文章的意思不一致。
转载请注明原文地址:https://tihaiku.com/zcyy/4068944.html
相关试题推荐
Hewasconcernedonlywithmundanematters,especiallythedailystockmarketqu
Thecompanywill______toitsagreement,nomatterhowcostlytheprocessmayb
Mr.Johnsonwasapassionatepersonfilledwithanincredibledynamism.A、energy
Thiswillmakeschoolsmoledirectlyandeffectively______toparents,andmore
Thecomputercan______storedinformationinamatterofminutes.A、reassureB、r
Theslogan"scientifictruthisamatterofsocialauthority"hasbecomedogmat
ItseemsincredibletomethatLatinisnottaughtinschoolsasamatterof
ItseemsincredibletomethatLatinisnottaughtinschoolsasamatterof
Themicroscopeenablesscientiststodistinguishanincrediblenumberandvariet
Whetherthegiantpandabelongedtothebearofraccoonfamilieswasamatterof
随机试题
Ideally,everydecisionyoumakeinlifewouldbeasteptowardself-improve
Musiccomesinmanyforms;mostcountrieshaveastyleoftheirown.【C1】____
Iwillneverforgetthetenyears______webothspentinthelittlevillage.A、w
EnglishforSpecificPurposesESP:EnglishforSpecific
—Wheredidyougettoknowhim?—Itisinthefactory______weworked.A、thereB
ToPaintIstoLive:GeorgiaO’Keeffe(乔治亚-欧姬芙)
A.关节区可见红肿,压痛明显,后牙上下不能对、稍用力即可引起关节区剧痛 B.颞
下列哪一项不属于养生的方法()A.适应自然,避其邪气 B.饮食有节,
“学为人师,行为世范”,其中“范”体现了教师工作的( )。A.复杂性、创造性
借款人的正常收入已不能保证及时、全额偿还贷款本息,需要通过出售、变卖资产、对外借
最新回复
(
0
)