首页
登录
职称英语
If you are a fan of science fiction, you’ve no doubt encountered the term na
If you are a fan of science fiction, you’ve no doubt encountered the term na
游客
2025-04-04
0
管理
问题
If you are a fan of science fiction, you’ve no doubt encountered the term nanotechnol-ogy. Yet over the past year also, a series of breakthroughs have transformed nanotech from sci-fi fantasy into a real world. Applied science, in the process, inspired huge investments by business, academia, and government. In industries as diverse as health care, computers, chemicals, and aerospace, nanotech is overhauling production techniques, resulting in new and improved products, some of which may already be in your home or workplace.
The inspiration for nanotech goes back to a 1959 speech by the late physicist Richard Feynman, then a professor at the California Institute of Technology, titled "There’s Plenty of Room at the Bottom. " Four decades later, Chad Mirkin, a Chemistry professor at Northwestern University’s $34 million nanotech center, used a nanoscale device to etch most of Feynman’s speech onto a surface the size of about 10 tobacco smoke particles.
What accounts for the sudden acceleration of nanotechnology? A key breakthrough came in 1990, when researchers at IBM’s Almaden Research Center succeeded in rearranging individual atoms at will. Using a device known as a scanning probe microscope, the team slowly moved 35 atoms to spell the three-letter IBM logo, thus proving Feynman right. The entire Logo was less than three nanometers.
Soon, scientists were not only manipulating individual atoms but "spray painting" with them as well. Using a tool known as a molecular beam epitaxy, scientists have learned to create ultra fine films of specialized crystals, built up one molecular layer at a time. This is the technology used today to build read-head components for computer hard drives.
The next stage in the development of nanotechnology borrows a page from nature. Building a supercomputer no bigger than a speck of dust might seem an impossible task, until one realizes that evolution solved such problems more than a billion years ago. Living cells contain all sorts of nanoscale motors made of proteins that perform myriad mechanical and chemical functions, from muscle contraction to photosynthesis. In some instances, such motors may be re-engineered, or imitated, to produce products and processes useful to humans.
How are these biologically inspired machines constructed? Often, they construct themselves, manifesting a phenomenon of nature known as self assembly. The macromole-cules of such biological machines have exactly the right shape and chemical binding preferences to ensure that when they combine they will snap together in predesigned ways. For example, the two strands that make up DNA’s double helix match each other exactly, which means that if they are separated in a complex chemical mixture, they are still able to find each other easily. [br] Who proved that Feynman’s concept, "There’s Plenty of Room at the Bottom" was right?
选项
A、Chad Mirkin at Northwestern University.
B、Researchers at Almaden Research Center.
C、Scientists manipulating atoms and "spray painting".
D、A professor at the California Institute of Technology.
答案
B
解析
本题的四个选项中,只有B项为正确答案。这可从文中第三段的“…in 1990,when researchers at…Feynman right.”推知,即在1990年时,IBM的那个研究中心的研究人员取得了突破,能够随心所欲地重排单个分子,从而证明了Feynman理论的正确。
转载请注明原文地址:https://tihaiku.com/zcyy/4026881.html
相关试题推荐
Anextensivefoundationinthebasicsciencesshouldberequiredofallscience
Generouspublicfundingofbasicsciencewould______considerablebenefitsforth
Ifyouareafanofsciencefiction,you’venodoubtencounteredthetermna
Ifyouareafanofsciencefiction,you’venodoubtencounteredthetermna
Ifyouareafanofsciencefiction,you’venodoubtencounteredthetermna
Humanchoice,nottheintrinsiccontentofscience,determinestheoutcomeands
Sciencehasmadegreat______duringthepast20years.A、advancesB、developments
Someoftheold______conceivedbysciencefictionwritersaboutthespaceagea
Attheendofeverychapterinoursciencetext,thereisagroupof______questi
Inscience,atheoryisareasonableexplanationofobservedeventsthatare
随机试题
Peoplewhobecomedeafor【C1】______ofhearinginadultlifehavedifferent
Specificdirectionischaracterizedby______.[br]Marketincentivesareuseful
Whatwouldyoudoifyourwalletbecamehardertoopenasyourspendingappr
QinShiHuangwasthefirstEmperorofaunifiedChina.Inordertofendoff
高中美术《墨葡萄图》主要教学过程及板书设计 教学过程 (一)导入新课 “半生落魄已成翁,独立书斋啸晚风,笔底明珠无处卖,闲抛闲掷野藤中。”思考这句话的含
阅读下列说明,回答问题1至问题3,将解答填入答题纸的对应栏内。 【说明】
水浸后种皮呈龟裂状,有明显黏液的是A.五味子 B.补骨脂 C.牵牛子 D.
干化学法尿隐血测定呈现假阴性结果的物质是A.肌红蛋白B.对热不稳定酶C.VitC
下列不属于党的十八大以来全面深化改革举措的是:A.《推进三网融合的总体方案》
有关药品批发企业出库复核和出库记录的说法,错误的是A.包装内有异常响动或者液体渗
最新回复
(
0
)