首页
登录
职称英语
Replying to our Christmas "good guru guide", Peter Drucker, the grand old ma
Replying to our Christmas "good guru guide", Peter Drucker, the grand old ma
游客
2024-12-28
39
管理
问题
Replying to our Christmas "good guru guide", Peter Drucker, the grand old man of management theory, speculated that the word "guru" had become popular only because "charlatan" was too long a word for most headlines. Few people are easier to ridicule than management gums. Irrepressible self-publicists and slavish fashion-merchants, they make a splendid living out of recycling other people’s ideas ("chaos management" ), coining euphemisms ("downsizing" ) and laboring the obvious ("managing by wandering around" or the customer is king" ). Their books draw heavily on particular case studies— often out-of-date ones that have nasty knack of collapsing later. And their ideas change quickly. Tom Peters, once a self-confessed sycophant to the corporate behemoth is now an apostle of the small, chaotic, "virtual" organization.
Gums do have their uses, however. Begin with the circumstantial evidence. In America, where management theories are treated with undue reverence, business is bouncing back. In Germany, where business schools hardly exist and management theory is widely seen as an oxymoron, many companies are in trouble. German business magazines are suddenly brimming with articles about "downsizing" and "business process re-engineering" . In Japan firms are once again turning to business theories from America — just as their fathers learnt after the Second World War from American quality control techniques. Coincidence does not prove causation: American firms were just as much in love with gums when they were doing badly. But the fact that Germans and Japanese are paying attention again does offer some clues. The most important point in favor of management theories is that they are on the side of change. In 1927 a group of psychologists studying productivity at Western Electric’s Hawthorne factory in Illinois found that workers increased their output whenever the level of lighting was changed, up or down. At the very least, theorists can make change easier by identifying problems, acting as scapegoats for managers — or simply making people think. A vested interest in change can lead to faddism. But, taken with a requisite dose of scepticism, it can be fine complacency-shaker.
A second argument for gurus relates to knowledge. The best management theorists collect a lot of information about what makes firms successful. This varies from the highly technical, such as how to discount future cash flow, to softer organizational theories. Few would dispute the usefulness of the first. It is in the second area— the land of "flat hierarchies’ and" multi-functional teams" — that gums have most often stumbled against or contradicted each other. This knowledge is not obviously providing a strategic recipe for success: there are too many variables in business, and if all competitors used the same recipe it would automatically cease to work. But it does provide something managers want: information about, and understanding of, other companies experience in trying out tactics— thinner management structures, handing power to workers, performance-related pay, or whatever.
A good analogy may be with diets. There is no such thing as the "correct" diet, but it is clear that some foods, in some quantities, arc better for you than others: and it is also likely that the main virtue of following a diet is not what you eat but the fact that it forces you to think about it. If management diets come with a lot of hype and some snake-oil, so be it. [br] Which of the following is the most suitable in meaning for the word" guru" in the passage?
选项
A、philosopher.
B、company boss.
C、worker.
D、management theorist.
答案
D
解析
词义理解题,问文章中出现的guru一词代表什么含义。解词义理解题的关键是上下文,如果上下文的线索不够多,或者理解对象与上下文的关系不紧密,那这个词必然与文章主题相关。另外,在解题过程中,如果发现同部(细节)部分的理解与全文主题意思发生矛盾的时候,就一定要注意是否理解有误,并且在选择答案是尽量以与主题思想一致。解本题时,只要掌握了文章主题句:“Gurus do have their uses, however. 然而,专家们是有一定用处的”,就不难理解,这里的guru一词所指的就是全文在谈的主体:管理学家。故D为正确答案。
转载请注明原文地址:https://tihaiku.com/zcyy/3887572.html
相关试题推荐
[originaltext]W:John,doyourealizethatChristmasisonlyamonthaway?We’v
[originaltext]W:John,doyourealizethatChristmasisonlyamonthaway?We’v
ReplyingtoourChristmas"goodguruguide",PeterDrunker,thegrandoldman
ReplyingtoourChristmas"goodguruguide",PeterDrunker,thegrandoldman
ReplyingtoourChristmas"goodguruguide",PeterDrunker,thegrandoldman
ThoughnottheidealshapeforaChristmasstocking,thisslimlittlevolume
ThoughnottheidealshapeforaChristmasstocking,thisslimlittlevolume
ThoughnottheidealshapeforaChristmasstocking,thisslimlittlevolume
ReplyingtoourChristmas"goodguruguide",PeterDrucker,thegrandoldma
ReplyingtoourChristmas"goodguruguide",PeterDrucker,thegrandoldma
随机试题
Oneanalystoftheliquorindustryestimatedthatthisyearafewliquorstores
Somescientistsarethinkingtwiceaboutdoingorreportingcertainresearc
Forthispart,youareallowed30minutestowriteashortessayentitledSh
Almost150yearsafterphotovoltaic(光电的)cellsandwindturbines(涡轮机)w
随着我国建筑市场的健康发展,建筑行业已经成为我国经济发展的支柱产业,建筑安全生产
证券公司、证券投资咨询机构可以通过( )等公众媒体对证券投资顾问业务进行广告宣
()是指基金从业人员不应泄露或者披露客户和所属机构或者相关基金机构向其传达的信
X线检查肺动脉高压表现是A.右下肺动脉干扩张 B.双肺纹理增多 C.右心室肥
下列关于本公文标题的说法,错误的是:() A.公文标题中的书名号使用有误,
为证明借款人的偿贷能力,银行可接受的收入或财产证明有()。A:过去3个月的工资单
最新回复
(
0
)