首页
登录
职称英语
I have come here to meet Hiroshi Mikitani, 47-year-old leader of a pack of r
I have come here to meet Hiroshi Mikitani, 47-year-old leader of a pack of r
游客
2024-10-16
53
管理
问题
I have come here to meet Hiroshi Mikitani, 47-year-old leader of a pack of rebel entrepreneurs that has shaken up business practices in Japan. Confident, internationally minded, brash,even flash, they have founded enterprises and wielded business techniques—the hostile takeover, merit-based pay, cut-throat competition and unapologetic self-promotion—that are alien to Japan’s postwar corporation-as-family culture.
Many in Japan find this group distasteful, even un-Japanese. Others regard them as role models for a new Japan. Some, like Takafumi Horie, a dishevelled internet entrepreneur whose briefly dazzling career ended behind bars in 2007 when he was sentenced for securities fraud, have fallen by the wayside. But Mikitani, who in 1997 founded Rakuten, Japan’s largest online retailer, has flourished. He owns nearly half the company, a sort of Japanese Amazon and eBay rolled into one, valued at $14bn. According to Forbes’ latest rich-list, Mikitani is Japan’s fourth-wealthiest person, with a net worth of $6.5bn.
Mikitani arrives. He speaks in English, a language he insists his Japanese employees use as part of what he calls, rather disturbingly, the "Englishisation of Rakuten". It is a policy some in Japan applaud and others condemn as an idiotic charade.
Mikitani tells me about his move, in the mid-1990s, from banking to internet start-up. He had been one of 120 people—117 of them men—recruited to the fast-track team of the Industrial Bank of Japan, then the creme de la creme of Japanese finance. The bank had sent him to study at Harvard Business School, where he encountered brash new American ideas. "I didn’t even know the word ’entrepreneurship’," he says, sounding it out phonetically the way Japanese do when discussing an alien concept. "The first time I heard it I thought: what is this ’entrepreneurship’?"
Though he began to think of striking out on his own, he felt a strong obligation to the bank that had sponsored his Harvard studies and the place where he had met his wife. The final nudge came in January 1995 with the Kobe earthquake. After helping as a volunteer, he was resolved: "I realised anything could happen. Nothing is eternal," he says. He decided to take the plunge—or, in his rather quaint phrase, to "jump off the bridge".
The model is not to link customers to a single big store like Amazon but rather to provide what Mikitani calls individual "shopping experiences". That creates the same sense of connection as "buying fish from your neighbourhood fish shop," he says.
Mikitani says his push at Rakuten has broader ramifications for the country. "Japan is so pleasant. There’s no crime. The food is great. Everything is getting so cheap. You don’t need to learn another language," he says, spreading his arms in metaphorical acknowledgement of the comfortable lifestyle the Japanese have created. "My point is: this is very pleasant long-term decline," he draws out the last word to emphasise the point.
"A language will open your eyes to the ’global’, and you will break free from this conventional wisdom of a pure Japan. English is a tool to globalise you, to make you change."
"We need to be more fluid. Keeping extremely expensive older people when there are lots of very competent, capable young people, this as a system is wrong." He drains his coffee.
He’s not pessimistic, he assures me. With better English, more flexible labour laws, relaxed immigration policies and more investment in science, Japan can bounce back. "We need to fix just a couple of simple things and we’ll have a bright future."
From NPR, June 15,2012 [br] What is not one of the solutions for the economy mentioned by Mikitani?
选项
A、learning English
B、being globally aware
C、flexible labor laws
D、tougher anti-crime laws
答案
D
解析
本题为细节题。在全文中分别提到了答案A、B、C可以作为经济复兴的手段,只有D答案未提及,正确答案为D。
转载请注明原文地址:https://tihaiku.com/zcyy/3803944.html
相关试题推荐
IhavecomeheretomeetHiroshiMikitani,47-year-oldleaderofapackofr
IhavecomeheretomeetHiroshiMikitani,47-year-oldleaderofapackofr
NoneofthePartyagreestheidea______isofferedbythewiseleader.A、whichB
TheCrusadingCampusLeader:RuthSimmonsTherewasatimew
WhohasvisitedSudanlastweek?[originaltext]SudaneseoppositionleaderS
Oftencalledtheintellectualleaderoftheanimal-rightsmovement,Regan"
Oftencalledtheintellectualleaderoftheanimal-rightsmovement,Regan"
Oftencalledtheintellectualleaderoftheanimal-rightsmovement,Regan"
Oftencalledtheintellectualleaderoftheanimal-rightsmovement,Regan"
Whatisthenewsitemmainlyabout?[originaltext]Thisweek,(8)leadersof
随机试题
Whatisthereasonforthemessage?[br][originaltext]Goodafternoon,thisis
Student:ImeanIwanttodosomeoftheseproblems.Teacher:Yeah.Student:But
Mind-controlledCarsA)AcarinGermanycanbesteeredw
对医学模式的理解不正确的是A、医学模式即医学观,是对医学本质的概括 B、医学模
某教师为了检验学生对液体压强的掌握情况布置了若干习题,下面是某同学对于其中一题的
左边的立体图形是立方体中挖出一个圆锥台孔后形成的,如果从任一面剖开,以下哪一个不
下列审计程序中,可用来审查应收账款可收回性的是( )A.将应收账款明细表与应收账
义务兵小宋是某军区即将退伍的军人,下列关于他在部队期间的医疗保险和退伍后的医疗保
(2021年12月真题)根据《期货投资者保障基金管理办法》,期货交易活动实行的原
启脾丸不适用于以下哪个病症A.湿热泄泻 B.脾胃虚弱 C.消化不良 D.脾
最新回复
(
0
)