首页
登录
职称英语
When the economy is sinking and inflation fading rapidly, is there any meri
When the economy is sinking and inflation fading rapidly, is there any meri
游客
2024-05-06
61
管理
问题
When the economy is sinking and inflation fading rapidly, is there any merit in cutting interest rates gradually? On December 4th the Bank of England again opted for boldness. It cut its benchmark (基准) rate by a percentage point, to 2% , following a stunning one-and-a-haft-point reduction a month earlier. On the same day Sweden’s central bank slashed its rate, from 3.75% to 2%, and said big cuts were needed because monetary policy was less effective than usual. But the European Central Bank (ECB) was stuck somewhere between caution and boldness. Less than an hour after the Bank of England’s decision, the ECB reduced its main rate by three-quarters of a percentage point, to 2.5%. That was the biggest cut in its ten-year history. It may look daring, but in the circumstances seems inadequate.
One reason for the Bank of England’s haste is that the British economy, with its housing bust and exposure to financial services, is falling fast. Yet the euro area is struggling almost as badly. A closely watched index of activity, based on surveys of purchasing managers in manufacturing and services, slumped in November to its lowest level ever. That suggests euro-area GDP is shrinking fast, and for a third successive quarter. Business and consumer confidence is at a 15-year low, according to a survey by the European Commission.
The ECB’s remit is to stabilize inflation, not the economy. But inflation is no longer a barrier to big rate cuts and the bank needs to act to ensure it does not fall too low.
With news this grim, why not cut interest rates by more? In a speech last month, Lorenzo Bini Smaghi, of the ECB’s rate-setting council, argued against a hyperactive monetary policy(过激的货币政策). A big rate cut, he said, is more likely to drain confidence than perk it up, if "it is interpreted as a signal that the central bank has a more pessimistic assessment of the economy than market participants". A central bank that acts aggressively to insure against deflation could intensify expectations of it, malting that outcome more, not less, likely. Policymakers who slash rates at the first sign of danger will quickly run out of "ammunition(弹 品 )" ,he said.
Yet the immediate outlook for the economy is so bleak that there seems little merit in holding fire. In America the Federal Reserve has hardly any room left for bold cuts: its target rate is at 1% but the actual rate is lower. Even so, the Fed’s policy of pushing vast sums of cash into the economy has shown that monetary-policy options are not exhausted even when interest rates approach zero. Jean Claude Trichet, the ECB’s president, had held his usual press conference, hut the bank seemed likely to cut rates again at its next rate-setting meeting on January 15th. [br] What can we learn from the passage about banks’ cutting of interest rates?
选项
A、On December 4th, Bank of England cut rate for the frost time.
B、Sweden’s central bank reduced its interest rate one day later.
C、The ECB says monetary policy was less effective.
D、Record-setting cutting is still not enough under such circumstances.
答案
D
解析
事实细节题。由定位句可知,下文作者要针对降低利率进行论述。其中第一段最后二句提到That was the biggest cut in its ten-year history.It may look daring,but in the circumstances seems inadequate,可见虽然这次降息创下了近10年的纪录,但是在目前情况下仍是不足够的,D 符合题意。
转载请注明原文地址:https://tihaiku.com/zcyy/3586558.html
相关试题推荐
Whentheeconomyissinkingandinflationfadingrapidly,isthereanymeri
Whentheeconomyissinkingandinflationfadingrapidly,isthereanymeri
Whentheeconomyissinkingandinflationfadingrapidly,isthereanymeri
Whentheeconomyissinkingandinflationfadingrapidly,isthereanymeri
Itisbecomingincreasinglyclearthatthestoryoftheglobaleconomyisa
Itisbecomingincreasinglyclearthatthestoryoftheglobaleconomyisa
Itisbecomingincreasinglyclearthatthestoryoftheglobaleconomyisa
TheHydrogenEconomyProblemswiththefossilfuelecon
TheHydrogenEconomyProblemswiththefossilfuelecon
TheHydrogenEconomyProblemswiththefossilfuelecon
随机试题
Yourresponsestothesurveyareessentialtoimprovingourproductsandwillas
DrugshavebeenapartoftheAmericanstorysincetheveryfirstdayColumb
Heismybestfriendand______allmysufferings.A、sharesB、participatesC、part
高血压非药物治疗包括A.限制钠摄入 B.减轻体重 C.适量运动 D.保持心
Designingthedatastoragearchitecture
商业银行的净稳定资金比例(NSFR)指标和存贷比指标的区别有( )。A.NSF
A.急性卡他性结膜炎 B.急性闭角性青光眼 C.单纯疱疹病毒性角膜炎 D.
具有甜度低、口感好、渗透压低、胰岛素反应低以及无胃肠道反应等优点的糖是()A.
患者,女,40岁。低热3个月,热势常随情绪波动而起伏,烦躁易怒,口干而苦,舌红苔
关于妊娠合并心脏病心功能I级,孕妇的分娩期处理是A.剖宫产 B.缩短第二产程
最新回复
(
0
)