首页
登录
职称英语
共用题干 Communications Revolution Cyberspa
共用题干 Communications Revolution Cyberspa
最全题库
2022-08-02
67
问题
共用题干Communications Revolution Cyberspace,data superhighway,multi-media-for those who have seen the future,the linking of computers, television and telephones will change our lives forever.Yet for all the talk of a forthcoming technological utopia little attention has been given to the implications of these developments for the poor.As with all new high technology,while the West concerns itself.with the"how",the question of"for whom"is put aside once again. Economists are only now realizing the full extent to which the communications revolution has affected the world economy.Information technology allows the extension of trade across geographical and industrial boundaries,and transnational corporations take full advantage of it.Terms of trade,exchange and interest rates and money movements are more important than the production of goods.The electronic economy made possible by information technology allows the haves to increase their control on global markets-with destructive impact on the have-nots. For them the result is instability.Developing countries which rely on the production of a small range of goods for export are made to feel like small parts in the international economic machine.As"futures"are traded on computer screens,developing countries simply have less and less control of their destinies. So what are the options for regaining control?One alternative is for developing countries to buy in the latest computers and telecommunications themselves-so-called"development communications"modernization.Yet this leads to long-term dependency and perhaps permanent constraints on developing countries'economies. Communications technology is generally exported from the U.S.,Europe or Japan;the patents,skills and ability to manufacture remain in the hands of a few industrialized countries.It is also expensive,and imported products and services must therefore be bought on credit-credit usually provided by the very countries whose companies stand to gain. Furthermore,when new technology is introduced there is often too low a level of expertise to exploit it for native development.This means that while local elites,foreign communities and subsidiaries of transnational corporations may benefit,those whose lives depend on access to the information are denied by it.From the passage we know that the development of high technology is in the interests of______.A:the world economy B:the rich countriesC:the scientific development D:the elite
选项
From the passage we know that the development of high technology is in the interests of______.
A:the world economy
B:the rich countries
C:the scientific development
D:the elite
答案
B
解析
文章第一段说发达国家在网络空间、数字高速公路、多媒体等高科技方面迅猛发展的同时,贫困国家的发展却并不受重视。第二段最后一句话进一步指出,电子经济的发展使得发达国家进一步控制了全球市场,从而给贫困国家造成了毁灭性的影响。第四段接着谈到贫困国家若想控制本国经济的发展,就要引进最新技术,但是这又会导致贫困国家在发展电讯事业方面长期依赖发达国家,使得本国经济受到永久的约束。由此可见,高科技的发展是符合发达国家的利益的。故选B。
由文章第石段第二句话“…little attention has been given to the implications of these developments for the poor.”可知,贫困国家的发展并没有受到足够的重视。故选A。
由文章第二段最后一句话和第三段最后一句话可知,电子经济的发展使得发达国家进一步控制了全球市场,而使发展中国家对本匡经济的控制能力相对减弱。这些都将对发展中国家造成毁灭性的影响。除此之外,由文章第四段可知,发展中国家要重新获得对本国经济的控制能力,就需要引进发达国家的先进科技,这又使得发展中国家更加依赖发达国家,从而限制了本国经济的发展。所以说,电子经济的发展之所以会对发展中国家造成毁灭性的影响的直接原因是它限制了发展中国家的经济发展。故选B。
由文章第四段最后一句话“Yet this leads to long-term dependency and perhaps permanent constraints on developing countries ' economies.”可知,如果发展中国家选择发展现代化通讯技术,那么就会导致他们长期地依赖发达国家,给本国的经济发展带来永久的制约。因此发展中国家现代通讯技术的发展将是以牺牲本国的经济独立为代价的。故选B。
通读全文可知,作者多次指出高新技术的发展在给发达国家带来巨大利益的同时,却阻碍了发展中国家的经济发展。它给发展中国家带来的将是毁灭性的影响。由此可推测出作者对通讯革命持批判态度。故选D。
转载请注明原文地址:https://tihaiku.com/zcyy/1503457.html
本试题收录于:
综合C题库综合类分类
综合C
综合类
相关试题推荐
共用题干 王某有一套三居室的住宅,委托该住宅附近的甲房地产经纪公司(以下简称甲
共用题干 甲房地产开发公司(以下简称甲公司)委托乙房地产经纪公司(以下简称乙公
共用题干 甲房地产开发公司(以下简称甲公司)委托乙房地产经纪公司(以下简称乙公
共用题干 甲房地产开发公司(以下简称甲公司)经过市场调研发现,某经济技术开发区
共用题干 甲房地产开发公司(以下简称甲公司)经过市场调研发现,某经济技术开发区
共用题干 甲房地产开发公司(以下简称甲公司)经过市场调研发现,某经济技术开发区
共用题干 有一块处于城市繁华商业区的熟地,面积为5000m2,规划用途为商
共用题干 有一块处于城市繁华商业区的熟地,面积为5000m2,规划用途为商
共用题干 有一块处于城市繁华商业区的熟地,面积为5000m2,规划用途为商
共用题干 有一块处于城市繁华商业区的熟地,面积为5000m2,规划用途为商
随机试题
TheArtofFriendshipA)OneeveningafewyearsagoIf
[originaltext]FloridaInternationalUniversityhasopenedwhatitsaysist
活塞式压缩机的附属设备不包括()。A.中间冷却器 B.单向阀 C.安全阀
淡水环境中,钢筋混凝土拌和物中氯离子含量最高限是胶凝材料重量的()。A.0
以下选项中,属于施工进度计划编制依据的是()。A、合同工期 B、水文、地质
对审计目标的确定有最直接影响的是:A.审计授权人或委托人的要求 B.审计环
按照《中华人民共和国合同法》的规定,下列情形中,要约不失效的是: A.拒绝要约
胃痛10年,时发时止,近1月来胃痛隐隐,饥则尤甚,劳则加剧,喜温喜按,泛吐清水,
自我效能感这一概念最早由()提出。
(2021年真题)法律职业从业人员在业内、业外活动中均应严守职业道德和纪律规定。
最新回复
(
0
)