首页
登录
职称英语
共用题干 Fermi ProblemOn a Monday morning i
共用题干 Fermi ProblemOn a Monday morning i
考试题库
2022-08-02
23
问题
共用题干Fermi Problem
On a Monday morning in July,the world's first atom bomb exploded in New Mexico desert. Forty seconds later,the shock waves reached the base camp where the Italian-American physicist Enrico Fermi and his team stood.After a mental calculation,Fermi announced to his team that the bomb's energy had equated 10,000 tons of TNT. The bomb team was impressed,but not sur-prised.Fermi's genius was known throughout the scientific world.In 1938 he had won a Nobel Prize.Four years later he produced the first nuclear chain reaction,leading us into the nuclear age .Since Fermi's death in 1954,no physicist has been at once a master experimentalist(实验室)and a leading theoretician(理论学家).
Like all virtuosos(大师),Fermi had a distinctive style. He preferred the most direct route to an answer. He was very good at dividing difficult problems into small,manageable bits talent we all can use in our daily lives.
To develop this talent in his students,Fermi would suggest a type of question now known as a Fermi problem.Upon first hearing one of these,you haven't the remotest notion of the answer, and you feel certain that too little information had been given to solve it. Yet when the problem is broken into sub-problems,each answerable without the help of experts or books,you can come close to the exact solution.
Suppose you want to determine earth's circumference without looking it up.Everyone knows that New York and Los Angeles are about 3,000 miles apart and that the time difference between them is three hours.Three hours is one-eighth of a day,and a day is the time it takes the planet to complete one rotation(旋转),so its circumference must be eight times 3 ,000 or 24,000 mi-les .This answer differs from the true value,24,902 .45 miles,by less than four percent.
Ultimately the value of dealing with everyday problems the way Fermi did lies in the rewards of making independent discoveries and inventions.It doesn't matter whether the discovery is as important as determining the power of an atom or as small as measuring the distance between New York and Los Angeles.Looking up the answer,or letting someone else find it,deprives you of the pleasure and pride that accompany creativity,and deprives you of an experience that builds up self-confidence.Thus,approaching personal dilemmas as Fermi problems can become a habit that enriches your life.The last paragraph concludes the whole writing by stressing the value of important inventions and small discoveries.A: RightB: WrongC: Not mentioned
选项
The last paragraph concludes the whole writing by stressing the value of important inventions and small discoveries.
A: Right
B: Wrong
C: Not mentioned
答案
B
解析
答案的依据是第一段第三句话:“ After a mental calculation , Fermi announced to hiteam that the bomb's energy had equated 10,000 tons of TNT. The bomb team was impressed , but not surprised. ” Fermi在做了一番心算以后,得出了该原子弹具有相当于 10,000吨TNT的爆炸力。他的话给队员们留下了深刻的印象。很显然给队员们留下深刻印象是因为他能在脑海里算出原子弹的爆炸力。因此题干叙述正确。
文章第一段中提到:“ In 1938 he had won a Nobel Prize. Four years later he produced the first nuclear chain reaction… ” Fermi在1938年获诺贝尔奖,四年以后才成功地实现了核连锁反应。所以题干的说法是错误的。
答案的依据是第二段的第三句:“ He was very good at dividing difficult problems into small , manageable bits talent we all can use in our daily lives.”题干只不过是换了一种表达方式。
答案的依据是第三段的内容。第一句中的his talent指第二段提到的将难以解决的问题分解成几个容易处理的小问题。第三段对这种解决问题的方法又进一步作了描写。
第四段是为第二段和第三段的内容提供实际例子,即Fermi problem的实际运用,并不是Fermi在解决地球周长这个问题。由此可见,题干的说法是错误的。
最后段是全篇的结论,强调了Fermi问题的价值“Ultimately the value of dealing with everyday problems the way Fermi did lies in the rewards of making independent discoveries and inventions”。
文章根本没有提到他发明了一台能精确计量炸弹能量的仪器。
转载请注明原文地址:https://tihaiku.com/zcyy/1496485.html
本试题收录于:
卫生A题库卫生类分类
卫生A
卫生类
相关试题推荐
共用题干 某市甲房地产公司(以下简称甲公司)在报纸上刊登一则售楼广告,广告中宣
共用题干 某市甲房地产公司(以下简称甲公司)在报纸上刊登一则售楼广告,广告中宣
共用题干 某市甲房地产公司(以下简称甲公司)在报纸上刊登一则售楼广告,广告中宣
共用题干 某市甲房地产公司(以下简称甲公司)在报纸上刊登一则售楼广告,广告中宣
共用题干 孙某出国留学前将登记用途为商住的房屋(底层为商铺、二楼为住宅)转让给
共用题干 孙某出国留学前将登记用途为商住的房屋(底层为商铺、二楼为住宅)转让给
共用题干 某开发商为促销楼盘,在醒目位置贴出告示:“新房上市,10月1日开始出
共用题干 房屋产权人甲某,委托房地产中介服务机构丙公司将其房屋一次性出租,经丙
共用题干 房屋产权人甲某,委托房地产中介服务机构丙公司将其房屋一次性出租,经丙
共用题干 房屋产权人甲某,委托房地产中介服务机构丙公司将其房屋一次性出租,经丙
随机试题
[originaltext]W:IheardJanewasbadlyhurtinanaccident?M:Yes.Ifonlys
MyViewonKnowledgeEconomy1.近年来,知识型经济在人们的经济生活中发挥着越来越大的作用2.它产生了哪些影响3.我的看法
某项目共需贷款资金900万元,建设期为3年,按年度均衡筹资,第1年贷款为300万
高应变动力检测试验分析成果包括:()A.桩身完整性 B.桩侧摩阻力和桩端
下列各项,不属子痫的临床表现是A.头晕目眩 B.突然眩晕倒仆 C.四肢抽搐
有偿合同中,一方当事人取得利益,必须向对方当事人支付相应的代价,而支付相应的代价
男性,38岁,尿频、尿急、尿痛3年余,间歇性血尿,多种抗生素治疗无明显效果,KU
首次公开发行股票的发行人及其主承销商应当在网下配售和网上发行之间建立双向回拨机制
直接作用于中枢神经系统,使之兴奋或抑制,连续使用后能产生身体依赖性的药品是A.麻
以下属于政府间转移支付特点的有()。A.范围只限于政府之间 B.范围仅限于中
最新回复
(
0
)