首页
登录
职称英语
Feminist critics have long debated the extent to which gender plays a role i
Feminist critics have long debated the extent to which gender plays a role i
游客
2025-04-19
32
管理
问题
Feminist critics have long debated the extent to which gender plays a role in the creation and interpretation of texts. Androgynist poetics, rooted in mid-Victorian women’s writing, contends that the creative mind is sexless, but from the 1970s on, many feminist critics rejected the idea of the genderless mind, finding that the imagination cannot evade conscious or unconscious structures of gender which is part of culture-determination where separating imagination from the self is impossible.
The Female Aesthetic, expressing a unique female consciousness in literature, spoke of the "female vernacular, the Mother Tongue, a powerful but neglected women’s culture". Virginia Woolf discusses how a woman writer seeks within herself "the pools, the depths, the dark places where the largest fish slumber", inevitably colliding against her own sexuality to confront "something about the body, about the passions". Accessible to men and women alike, but representing female sexual morphology, this method sought a way of writing which literally embodied the female, thereby fighting the subordinating, linear style of classification or distinction.
It must be admitted that there are problems with the Female Aesthetic that feminist critics themselves recognized. For instance, they avoided defining exactly what constituted their writing style, as any definition would then categorize it and safely subsume it as a genre under the linear patriarchal structure-its very restlessness and ambiguity defied identification as part of its identity. Some feminists and women writers could feel excluded by the surreality of the Female Aesthetic and its stress on the biological forms of female experience, which also bear close resemblance to essentialism. Men may try their hand at writing woman’s bodies, but according to the feminist critique, only a woman whose very biology gave her an edge could read these texts successfully-a position Which, worst of all, risked marginalization of women’s literature and theory.
Later, Gynocritics attempted to resolve some of these problems, by agreeing that women’s literature lay as the central concern for feminist criticism but rejecting the concept of an essential female identity and style, while simultaneously seeking to revise Freudian structures by emphasizing a Pre-Oedipal phase wherein the daughter’s bond to her mother inscribes the key factor in gender identity. Matriarchal values dissolve intergenerational conflicts and build upon a female tradition of literature rather than the struggle of Oedipus and Lais at the crossroads, lastly and most promising in its achievement of a delicate balance are developments of an overarching gender theory, which considers gender, both male and female, as a social construction built on biological differences. Gender theory proposes to explore ideological inscription and the literary effects of the sex/system, opening up the literary theory stage and bringing in questions of masculinity into feminist theory. Taking gender as a fundamental analytic category brings feminist criticism from the margin to the center, though it risks depoliticizing the study of women. [br] Which of the following titles best summarizes the content of the passage?
选项
A、A Historical Overview of Feminist Literary Criticism
B、Establishing New Feminist Concepts of Gender
C、The Precarious Feminist Compromise in Politics and Art
D、A New Theory of Literary Criticism
答案
A
解析
本题为主题分析题。文中分析了女性主义文学批判的演化过程。文章讲述了几大理论,只是细节内容。C选项并未提及。因此,A选项正确。
转载请注明原文地址:http://tihaiku.com/zcyy/4044740.html
相关试题推荐
AtleastsincetheIndustrialRevolution,genderroleshavebeeninastate
AtleastsincetheIndustrialRevolution,genderroleshavebeeninastate
AtleastsincetheIndustrialRevolution,genderroleshavebeeninastate
AtleastsincetheIndustrialRevolution,genderroleshavebeeninastate
AtleastsincetheIndustrialRevolution,genderroleshavebeeninastate
Manycriticsofthecurrentwelfaresystemarguethatexistingwelfareregul
Manycriticsofthecurrentwelfaresystemarguethatexistingwelfareregul
Manycriticsofthecurrentwelfaresystemarguethatexistingwelfareregul
Manycriticsofthecurrentwelfaresystemarguethatexistingwelfareregul
Manycriticsofthecurrentwelfaresystemarguethatexistingwelfareregul
随机试题
ThiscalmingdownisperhapsthemainreasonwhyIkeepadiary.Itisincre
Whatisthepurposeofthespeaker?Togivesomeadviceonhowto______abooksto
几百年来,昆曲在表演(staging)的通俗性上经历了种种波折。然而从未有人怀疑过它在戏剧领域享有的最高(supreme)地位。昆曲在其他形式的传统戏剧
某市一级耐火等级的高中教学楼,地上8层,层高4.1m,每层设8间教室,每间教室建
DNA和RNA分子的共同特点是()。A.基本组成单位相同 B.碱基相同 C
山梨醇在膜剂是作为()。A.脱膜剂B.填充剂C.成膜材料D.增塑剂E.湿润剂
建设项目的经济类信息不包括( )。A:施工信息收集 B:资金使用计划 C:
上消化道出血患者进行纤维胃镜检查的时间一般是A、出血后10~12小时 B、出血
A.当磁铁向下靠近金属线圈时,线圈中产生了顺时针的感应电流(俯视),两者之间表现
下列说法错误的是()。A.为避免通货膨胀,政府应通过行政手段使物价保持固定不动
最新回复
(
0
)