首页
登录
职称英语
Up goes gold, down goes the dollar. Most economists hate gold. Not, you unders
Up goes gold, down goes the dollar. Most economists hate gold. Not, you unders
游客
2024-12-31
47
管理
问题
Up goes gold, down goes the dollar. Most economists hate gold. Not, you understand, that they would turn up their noses at a bar or two. But they find the reverence in which many hold the metal almost irrational, That it was used as money for millennia is irrelevant: it isn’t any more. Modern money takes the form of paper or, more often, electronic data. To economists, gold is now just another commodity.
So why is its price soaring? Over the pest week, this has topped $ 450 a troy ounce, up by 9% since the beginning of the year and 77% since April 2001. Ah, comes the reply, gold transactions are denominated in dollars, and the rise in the price simply reflects the dollar’s fall in terms of other currencies, especially the euro, against which it hit a new low this week. Expressed in euros, the gold price has moved much less. How- ever, there is no iron link, us it were, between the value of the dollar and the value of gold. A rising price of gold, like that of anything else, can reflect an increase in demand as well as a depreciation of its unit of account.
This is where gold bulls come in. The fall in the dollar is important, but mainly because as a store of value the dollar stinks. With a few longish rallies, the greenback has been on a downward trend since it came off the gold standard in 1971. Now it is suffering one of its sharper declines. At the margin, extra demand has come from those who think dollars--indeed any money backed by nothing more than promises to keep inflation low--a decidedly risky investment, mainly because America, with the world’s reserve currency, has been able to create and borrow so many of them. The least painful way of repaying those dollars is to make them worth less.
The striking exception to this extra demand comes from central banks, which would like to sell some of the gold they already have. As a legacy of the days when their currencies were backed by the metal, central banks still hold one-fifth of the world’s gold. Last month the Bank of France said it would sell 500 tonnes in coming years. But big sales by central banks can cause the price to plunge--as when the Bank of England sold 395 tonnes between 1999 and 2002. The result was an agreement between central banks to co-ordinate and limit future sales.
If the price of gold marches higher, this agreement will presumably be ripped up, although a dollar crisis might make central banks think twice about switching into paper money. Will the overhang of central-bank gold drag the price down again? Not necessarily. As James Grant, gold bug and publisher of Grant’s Interest Rate Observer, a newsletter, points out, in recent years the huge glut of government debt has not stopped a sharp rise in its price. [br] According to the passage, the rise of gold price ______.
选项
A、will not last long
B、will attract some central banks to sell gold
C、will impel central banks to switch into paper money
D、will lead to a dollar crisis
答案
B
解析
推理题。根据文章第四段,在许多买家大量买人黄金的同时,许多央行却打算将他们囤积的黄金出售。文章第五段说,如果金价继续上涨,各国央行之间的“限制和协调未来黄金销售”的协议将会被打破,也就是说金价的上涨会吸引各国央行出售黄金。
转载请注明原文地址:http://tihaiku.com/zcyy/3892772.html
相关试题推荐
Upgoesgold,downgoesthedollar.Mosteconomistshategold.Not,youunders
Upgoesgold,downgoesthedollar.Mosteconomistshategold.Not,youunders
Upgoesgold,downgoesthedollar.Mosteconomistshategold.Not,youunders
ThefoundersoftheRepublicviewedtheirrevolutionprimarilyinpoliticalra
ThefoundersoftheRepublicviewedtheirrevolutionprimarilyinpoliticalra
ThefoundersoftheRepublicviewedtheirrevolutionprimarilyinpoliticalra
Vibrationsinthegroundareapoorlyunderstoodbutprobablywidespreadmeans
Vibrationsinthegroundareapoorlyunderstoodbutprobablywidespreadmeans
Iwasslowtounderstandthedeepgrievancesofwomen.Thiswasbecause,asa
Vibrationsinthegroundareapoorlyunderstoodbutprobablywidespreadmea
随机试题
Whyhasthespeakergiventhistalk?[br][originaltext]Aspartofourgeneral
Accordingtotheweatherforecast,whichisusually_______,itwillsnowthisaf
[originaltext]Whenastormiscoming,mostpeopleleavetheareaasquicklyas
Amassivepoolofwarmoceanwateriscausingchangesintheatmospherethat
关于氯米芬(克罗米芬)的作用,下列叙述正确的是:()A.竞争性与雌激
位于小腿外侧,外踝尖上3寸,腓骨前缘的腧穴是A.阳辅 B.悬钟 C.光明
肺动脉瓣区第二心音减弱见于A.肺动脉高压 B.肺动脉瓣狭窄 C.慢性左心衰竭
总需求是指一国在一定时期内,社会对最终产品和劳务愿意购买并有支付能力的总需求量,
共用题干 某地电信运营商M的用户余某,几年来每月平均手机话费约为30元。200
(2021年真题)甲公司是一家房地产开发企业,甲公司委托乙公司进行房地产销售,并
最新回复
(
0
)