首页
登录
职称英语
Last month Hanson Transmissions International, a maker of gearboxes for wind t
Last month Hanson Transmissions International, a maker of gearboxes for wind t
游客
2024-12-31
71
管理
问题
Last month Hanson Transmissions International, a maker of gearboxes for wind turbines, was listed on the London Stock Exchange. Nothing noteworthy about that, you might say, despite the jump in the share price on the first day of trading and the handsome gain since: green technology is all the rage, is it not? But Hanson exemplifies another trend too, which should prove every bit as durable: the rise of multinational companies from emerging economies. Its parent is Suzlon, an Indian firm that began life as a textile manufacturer but is now among the world’s five leading makers of wind turbines. Along the way, Suzlon has acquired not only Hanson, originally Belgian, but also REpower, a German wind-energy firm, spending over $ 2 billion on the pair.
The world is now replete with Suzlons: global companies from emerging economies buying businesses in rich countries as well as in poorer places. Another Indian company, Tata Motors, looks likely to add to the list soon, by buying two grand old names of British carmaking, Jaguar and Land Rover, from America’s enfeebled Ford. As a symbol of a shift in economic power, this is hard to match.
Economic theory says that this should not happen. Richer countries should export capital to poorer ones, not the other way round. Economists have had to get used to seeing this turned on its head in recent years, as rich countries have run large current-account deficits and borrowed from China and other emerging economies (notably oil exporters) with huge surpluses. Similarly, foreign direct investment (FDI) -- the buying of companies and the building of factories and offices abroad--should also flow from rich to poor, and with it managerial and entrepreneurial prowess.
It is not yet time to tear up the textbook on FDI. According to the UN Conference on Trade and Development (UNCTAD), in 2006 the flow of FDI into developing economies exceeded the outflow by more than $ 200 billion. But the transfer of finance and expertise is by no means all in one direction. Developing economies accounted for one-seventh of FDI outflows in 2006, most of it in the form of takeovers. Indian companies have done most to catch the eye, but firms from Brazil, China and Mexico, in industries from cement to consumer electronics and aircraft manufacture, have also gone global. Up to a point, emerging-market multinationals have been buying Western know-how. But they have been bringing managerial and entrepreneurial skill, as well as just money, to the companies they buy: British managers bear grudging witness to the financial flair of Mexican cement bosses; Boeing and Airbus may have learnt a thing or two from the global supply chains of Brazil’s Embraer.
Perhaps no one should be surprised. Half a century ago, Japan was a poor country: today Sony and Toyota are among the best-known and mightiest companies on the planet. South Korea and Taiwan are still listed as developing countries in UNCTAD’s tables, but that seems bizarrely outdated for the homes of Samsung and Taiwan Semiconductor. Now another generation is forming. To its critics, globalisation may be little more than a licence for giant Western companies to colonise the emerging world, yet more and more firms from poorer economies are planting their flags in rich ground.
Alas, further liberalisation is not certain. The Doha round of global trade talks has been bogged down, partly in squabbles about farm trade but also over industrial tariffs in the emerging world. The services negotiations are half-hearted and direct talks on FDI were ruled out long ago, largely because of developing countries’ fears about rich invaders. And the gains forgone are considerable: a new book by the World Bank estimates that reforming services in developing countries could raise their growth rates by a percentage point. Were OECD countries to allow temporary immigration of skilled workers in service industries, the global gains might exceed $ 45 billion.
A few emerging-market giants-notably India’s software firms-have been prepared to stand up for liberalisation. But most have not made their voices heard. How sad for free trade: such companies would provide much better illustrations of the success of globalisation than the familiar Western names do (unless you think Coca-colonisation sounds really cool). And how short-sighted of them. Even if some of these adolescents grew up behind tariff barriers, that represents their past: their future will surely lie in global markets. If the Doha round fails, the next opportunity may be a long time coming. [br] "... this is hard to match" in the second paragraph suggests that
选项
A、the acquisition by Tata Motors is different from that of Suzlons.
B、Indian companies are developing so fast that others can’t compare with them.
C、traditional economic theory doesn’t work in explaining the shift in economic power.
D、it’s hard to explain why there has been a shift in economic power.
答案
C
解析
语义理解题。文章第三段指出Economic theory says that this should not happen.Richer countries should export capital to poorer ones,not the other way round.Economists have had to get used to seeing this turned on its head in recent years…由此可知,按照原有的经济理论,发展中国家新兴经济体收购发达国家企业的事情本不应当发生。而经济学家们不得不对近年来由于经济实力转移而引起的这种逆反趋势习以为常。由此可见,第二段最后一句话为过渡句,引出第三段内容,由此可知,[C]为答案。[A]指出印度塔塔汽车公司收购美国福特公司旗下的英国汽车制造业的两大传统晶牌性质与苏司兰公司实为相同,故排除 [A] 文章在第四段虽然提及印度公司所作所为引入注目,但是并没有表明其发展速度无可匹敌,[B]表述不够准确,故排除。[D]指出很难解释经济实力转移的原因,既与第三、四段内容无关联(第三、四段主要是例证经济实力转移),也不是本文论述的主题,故排除[D]
转载请注明原文地址:http://tihaiku.com/zcyy/3892175.html
相关试题推荐
GreenpeaceisaninternationalenvironmentalorganizationfoundedinVancouve
GreenpeaceisaninternationalenvironmentalorganizationfoundedinVancouve
GreenpeaceisaninternationalenvironmentalorganizationfoundedinVancouve
GreenpeaceisaninternationalenvironmentalorganizationfoundedinVancouve
[originaltext]TheInternationalOlympicCommitteeisreleasinganevaluation
[originaltext]TheUnitedNationshaswarnedthatinternationaleffortstore
[originaltext]TheInternationalLaborOrganizationismarkingthefourthWor
[originaltext]TheInternationalAtomicEnergyAgencysaysU.S.EnergySecret
[originaltext]TheInternationalAtomicEnergyAgencysaysU.S.EnergySecret
Whichofthefollowingwordscontainstwomorphemes?A、Physic.B、International.C
随机试题
[originaltext]Inancientsocietiessickpeoplehadtorelyonmedicinemen
春秋时期,楚文王垂涎息国国君夫人息妫的天生丽质,派兵灭了息国,霸占了息妫。他们一起生活了好多年,甚至还养了孩子,然而息夫人从来不愿开口跟楚文王说一句话。
AccordingtotheWhartonCenterforAppliedResearchintheUS,professionals
当今世界,环境保护已经成为各国政府和各界人士共同关心的问题。过去10年,海平面上升和森林砍伐的速度都是前所未有的;生态恶化、物种灭绝(extinctio
Text2Whenpeopletalkabouta"north-so
急性前壁心肌梗死患者入院第4天,发现心前区收缩期反流性杂音,伴呼吸困难,血压下降
土地登记代理合同的主要内容包括( )。A.土地权属来源证明材料 B.代理事项
共用题干 我国某贸易公司A与美国公司B签署出口某大型机械设备的合同,其中大型设
关于绩效监控,说法错误的是()。A.通过管理者和员工持续的沟通,预防绩效周期内
安全评价的内容在建设工程各个阶段不尽相同但是其评价程序是极其相似的。根据原国家安
最新回复
(
0
)