首页
登录
职称英语
[originaltext] India’s Central Bank has raised interest rates in a bid to ba
[originaltext] India’s Central Bank has raised interest rates in a bid to ba
游客
2024-05-05
49
管理
问题
India’s Central Bank has raised interest rates in a bid to battle high inflation. The economy is growing at a brisk pace, but rising prices remain a key concern. The latest interest rate hikes announced by the Central Bank are higher than expected. The rate at which it lends to banks is up by a quarter percentage point to six per cent, while the rate at which it borrows from banks has been raised by half a percentage point to five per cent. A statement by the Central Bank said inflation remains the dominant concern. It is the fifth time this year that interest rates have been raised. Interest rates began rising as the government started winding down stimulus measures put in place in 2008 to cope with the global financial slowdown. At that time interest rates had been slashed to encourage more spending by consumers.
Now India’s economy is growing briskly once again. But at the same time, prices have been rising. Even though inflation has declined marginally in recent weeks, it is still around eight and a half percent.
The rising prices are a huge worry for the government because they adversely affect poor people, who make up nearly forty per cent of the billion plus population. Opposition parties have accused it of not doing enough to rein in prices. The government hopes that raising interest rates will help bring down inflation. The government’s chief economic policy maker, Kaushik Basu says he expects inflation to taper off by March next year.
India’s economy is expected to grow by nearly nine per cent this year — the world’s second fastest-growing major economy after China.
Questions 26 to 28 are based on the passage you have just heard.
26. Why has India’s Central Bank raised interest rates?
27. Why do the rising prices become a huge worry for the government?
28. What can we learn from the passage?
选项
A、Poor people in India make up 40% of the population.
B、India is one of the leading tourist destinations.
C、India is trying to get out of the economic crisis.
D、India is the world’s second fastest-growing major economy.
答案
D
解析
选项中重复出现的India以及Poor,economic crisis,second fastest—growing等表明,本题可能与印度的经济状况有关。短文结尾处提到,印度的经济预计在今年增长9%,它是继中国之后世界第二大经济快速增长的大国,由此可知,答案为[D]。
转载请注明原文地址:http://tihaiku.com/zcyy/3585638.html
相关试题推荐
[originaltext]W:I’dliketobookoneeconomy-classtickettoParisforthisSa
[originaltext]W:I’dliketobookoneeconomy-classtickettoParisforthisSa
[originaltext]Inthepastindustrieshadmorefreedomthantheyhavenow,a
[originaltext]Inthepastindustrieshadmorefreedomthantheyhavenow,a
[originaltext]Inthepastindustrieshadmorefreedomthantheyhavenow,a
[originaltext]Whenyouseeacleveradvertisementinanewspaper,doyousa
[originaltext]Whenyouseeacleveradvertisementinanewspaper,doyousa
[originaltext]Whenyouseeacleveradvertisementinanewspaper,doyousa
[originaltext]M:HowdidyoulikeourAmericanHistoryclassyesterday?W:Well
[originaltext]M:HowdidyoulikeourAmericanHistoryclassyesterday?W:Well
随机试题
ThePopularityofEnglishI.PresentstatusofEnglishA
Twentyyearsago,atallyoungwomanwithashysmileflubbedherlinesbefo
Howmanyofthepassengershavebeeninjuredinthetrainaccident?[originaltex
[originaltext]M:What’stheweatherlikeinyourcountry?W:It’sdifferentfro
关于内因性均称型胎儿生长受限正确的是A.多属于继发性胎儿生长受限 B.体重、身
下列各句中,标点符号使用正确的一句是()。A.她认真看过这些信后,郑重地转给了
按交易的性质划分,关联交易可以划分为( )。 Ⅰ.经营往来中的关联交易 Ⅱ
( )是在遵守确定的大类资产比例基础上,根据短期内各特定资产类别的表现,对投资
请根据下列文字所提供的信息。 根据教育部《l999年全国教育事业发展统计公报
毛泽东《论十大关系》的重要讲话最先发表于 A.1956年4月25日中央政治局
最新回复
(
0
)