首页
登录
职称英语
A visitor from Barcelona arrives at a Madrid government office in mid-aftern
A visitor from Barcelona arrives at a Madrid government office in mid-aftern
游客
2023-12-24
68
管理
问题
A visitor from Barcelona arrives at a Madrid government office in mid-afternoon. And is surprised to find only the cleaning lady there. "Don’t they work in the afternoons?" he asks. "No," she replies, "They don’t work in the mornings. In the afternoons they don’t come."
Lazy Madrid, busy Barcelona: it is just one of many stereotypes about Spain’s great rivals. Mostly, the stereotypes are born of Barcelona’s bitterness at its second-class status. Barcelona is the capital of Catalonia, a proudly autonomous region, but Madrid is the capital of Spain. This causes resentment. It makes Barcelona the largest city in Western Europe not to be a national, capital. Worse, Barcelona (Catalonia’s capital since the ninth century) regards Madrid (a creation of Philip Ⅱ in the 16th century) as an upstart. And, after being bossed about for so long, who can blame them? Over the years governments in Madrid did their best to strip Barcelona of political power. They tried to squash the Catalan Language. They even decided what the modern city should look like: in 1860 an order from Madrid overruled Barcelona’s choice of plan for its big expansion, and opted for a grid layout. Barcelona has the liberalism that often characterizes port cities. As Catalans see is. While Madrid bathes in bureaucracy, Barcelona gets on with business. Anold-fashioned seriousness in Madrid, isolated high up on Spain’s central plateau, contrasts with the light-heartedness of Barcelona, open to Europe and aggressively avant-garde. Upon to a point, these old caricatures still hold true. No visitor to government buildings in the two cities can fail to be struck by the contrast between them. In Madrid, there are creaky wooden floor, antique furniture and walls covered with paintings by Spanish old masters. In Barcelona, the city of Gaudi and Miro, designer chairs and tables are evidence of the place’s obsession with modernism. Meetings of the Catalan cabinet are held in room with a large, modern painting by Antoni Tapies. And yet, these days, the similarities between two cities are at least striking as the contrasts. Madrid is hardly lazy any more. Visitors find it hard to keep up with the pace of the place. Nor is it old-fashioned. Indeed, it has become almost outrageously modern. To judge by the local cuisine, you would think the place was a port. although far from the sea, seafood is a miraculous Madrid specialty. As banks and business have been drawn to Madrid and industrial centre as an administrative one, Barcelona, meanwhile, in Spain’s traditional industrial heartland, has been experiencing a rise in bureaucracy.
The rivalry between Madrid and Barcelona is bound to remain fierce, not least on the soccer field, where Real Madrid and Barcelona compete for Spanish supremacy. Barcelona will continue to press for yet more power to be devolved to it from Madrid: it is calling for the Senate, Spain’s upper house of parliament, to be moved to the Catalan capital. But with a lot of local autonomy restored, and with the success of the 1992 Olympics behind it, the chip on Barcelona’s shoulder is becoming ever harder to detect. [br] Nowadays people in Barcelona feel more ______Madrid as they used to.
选项
A、afraid of
B、hateful of
C、obsessed with
D、competitive with
答案
D
解析
这是道态度题,态度题有时可以直接在文中找到回答的句子,而有时则需要看完整篇文章根据文章的基调来定。这道题目的解题句子是最后一段的“The rivalry between Madrid and Barcelona is bound to remain fierce, not least on the soccer field…”马德里和巴塞罗那的竞争关系注定会激烈地延续下去,这在足球场上也得到显现。故选D。
转载请注明原文地址:http://tihaiku.com/zcyy/3300111.html
相关试题推荐
Theeconomyurgesthegovernmenttotakemeasurestocountertheinflationandl
Theeconomyurgesthegovernmenttotakemeasurestocountertheinflationandl
Theeconomyurgesthegovernmenttotakemeasurestocountertheinflationandl
Theeconomyurgesthegovernmenttotakemeasurestocountertheinflationandl
WhywastheYahoousersinceptedbyAmericanandBritishgovernment?[br][orig
WhywastheYahoousersinceptedbyAmericanandBritishgovernment?[br][orig
WhywastheYahoousersinceptedbyAmericanandBritishgovernment?[originalte
AfundestablishedbytheChinesegovernmentfornutritionimprovementhasraise
WhyisJapan’sgovernmentplanningtheexpenditureof3millionyen?[br][orig
WhyisJapan’sgovernmentplanningtheexpenditureof3millionyen?[br][orig
随机试题
WhatcanweknowaboutRezwanFerdausfromthenewsitem?[br][originaltext]
LanguageandHumanityLanguageispowerfulanditcanhe
Thereareabout105malesbornforevery100females,butthis【B1】______dro
我不是做发财的梦。为了发财我的几个好朋友都下海了,当了个体商贩。她们手指上戴的金戒指脖子上戴的精美项链有时也让我看得眼花缭乱,但是透过这些东西我仿佛看见她们也有
Freemedicaltreatmentinthiscountrycoverssicknessofmindaswellas______
A.σ1=40MPa,ao=30° B.σ1=80MPa,ao=30° C.
关于我国的国防建设,下列说法不正确的是()。 A.我国第一顆原子弹于1968
按照建筑法及其相关规定,投标人之间()不属于串通投标的行为。A:相互约定抬高或
以下不属于帕金森病患者特征性表现的是A."搓丸样"动作 B.小写症 C.三偏
我国学制沿革史上,借鉴美国教育体制,初次确立了“六三三制”的学习阶段和年限的学制
最新回复
(
0
)