首页
登录
职称英语
Read carefully the following excerpt on 2.5-day weekend in China, and then w
Read carefully the following excerpt on 2.5-day weekend in China, and then w
游客
2023-10-25
60
管理
问题
Read carefully the following excerpt on 2.5-day weekend in China, and then write your response in NO LESS THAN 200 words, in which you should:
summarize the main message of the excerpt, and then
comment on whether 2.5-day weekend policy should be adopted in China
You should support yourself with information from the excerpt.
Marks will be awarded for content relevance, content sufficiency, organization and language quality. Failure to follow the above instructions may result in a loss of marks.
China to Implement 2.5-Day Weekends This Summer
The State Administration of Tourism is mulling over a new plan to create two-and-a-half day weekends across the country sometime by the summer. The idea is to give employees more family time and also stimulate tourism. A number of provinces and municipalities across China, including Hebei, Jiangxi and Chongqing, have issued new policies, calling on companies to create 2.5-day weekends.
Since being announced in November, the idea has begun gaining traction. "It’s a good thing for us, because we can obviously take more time to relax." "I think it’s a good idea. There are so many people commuting on Fridays. The traffic is usually very crowded."
Liu Simin, Deputy Secretary General of the Beijing Tourism Society, says having 2.5-day weekends can help satisfy people’s desire for more short trips. However, he notes the new policy is limited in scope. "Three key points contained in this plan suggest it’s only a benefit for a certain group of people. Firstly, it’s not a rule, but rather a suggestion. Secondly, the plan is conditional. Lastly, it’s only applied to the summer months, rather than to all year. Because of these stipulations, the coverage of the 2.5-day weekends is going to be very limited."
Under the provisions, a 40-hour working week is still required, meaning employees who get 2.5-day weekends are going to have to make up the hours somewhere else during their week.
选项
答案
No Need to Implement 2.5-Day Weekends
2.5-day weekends in summer has aroused a debate among the public as it concerns people’s family time and vacation plans. Many people believe that longer weekend will bring us more time to relax and boost tourism industry. However, this plan is only applied in summer and is not compulsory for all companies, so it has limited stimulation for tourism. From my perspective, 2.5-day weekends should not be adopted in China.
Firstly, even though the plan is partially designed to encourage "leisure time," people are not necessarily given more time to spend with their families, because they need to make up the hours somewhere else during their week.
So the plan does not make any sense if workers need to wake up earlier and stay up late during the other four days. Secondly, it is not worthwhile wasting a half day on Friday. If employees are allowed to take off at noon on Friday, it means most workers will be in a state of weekend in the morning on Friday, which may cause low efficiency in work. Meanwhile, companies will lose half-day productivity which is a great loss for small and medium enterprises. So we can predict that most private enterprises will not implement this non-compulsory policy.
All in all, 2.5-day weekends are neither necessary nor viable in China. So our weekend should be two days again this summer, same as they were ever.
解析
本题给出的材料是针对是否应当推行两天半周末进行讨论,呈现了两种不同的观点。根据题目要求,先总结双方的观点,再给出自己的看法。文章可按下列结构来安排:
第一段:先整合概括正反双方的观点,然后表明自己的论点——在中国,不应采取两天半周末。
第二段:陈述自己的理由。首先,两天半周末并不能真正带来更多休息时间;第二,两天半周末实际上会造成半天工作时间的浪费。
第三段:总结全文——在中国,两天半周末不可行。
转载请注明原文地址:http://tihaiku.com/zcyy/3128377.html
相关试题推荐
WhichofthefollowingunderlinedwordsDOESNOTcarrythemetaphoricalmeaning?
ReadcarefullythefollowingexcerptonretirementagedelayargumentsinCh
WhichofthefollowingisINCORRECT?A、Tomsuggestedthatweleaveearlier.B、Tom
Whichofthefollowingreflexivepronouns(反身代词)isusedasanappositive?A、Iha
Thefollowingdeterminers(限定词)canbeusedwithbothpluralanduncountablenou
Whichofthefollowingunderlinedpartsindicatesapredicate-objectrelationshi
WhichofthefollowingisINCORRECT?A、Thenumberofbread.B、Abitofwater.C、S
Inwhichofthefollowingsentences,"it"isusedforemphasis?A、Itiseverybody
Whichofthefollowingsentencescontainssubjunctivemood?A、Irecommendthatyo
WhichofthefollowingsentencesindicatesPERMISSION?A、Youcanswim,can’tyou?
随机试题
JournalistsinBritainhavebeenworkingonthe【N1】______ofthebest-sellin
友谊需要滋养。有的人用钱,有的人用汗,还有的人用血。友谊是很贪婪的,绝不会满足于餐风饮露。友谊是最简朴同时也是最奢侈的营养,需要用时间去灌溉。友谊必须述
说到中国文化,不得不提到长城。从公元前7世纪到公元16世纪,在大约2200年的时间里,先后有19个朝代修过长城,所修的长城累计有10万千米以上。三次浩
PaulT.Rankinfoundthattheaverageindividualspentmostofhiswakingtimee
影响股票未来的收益、引起股票内在价值变化的因素包括()。 Ⅰ.清算方式的变化
男性,36岁,12小时前工作中突然出现右上腹痛,继之出现豆油色尿,半小时前出现上
共用题干 时先生,现年32,某公司业务经理,年薪5万元。妻子冯女士,某公司文秘
【常用电气仪表和安全工器具的使用】57、()在测量绝缘电阻时,为保证安全,
扩张型战略是一个整体概念,按照扩张的途径不同,包括()。A.一体化战略 B.
下列哪项内容不符合《中华人民共和国水法》的有关规定()A.法中所称的水资源包括地
最新回复
(
0
)