首页
登录
职称英语
Eight times within the past million years, something in the Earth’s climatic
Eight times within the past million years, something in the Earth’s climatic
游客
2025-04-16
63
管理
问题
Eight times within the past million years, something in the Earth’s climatic equation has changed, allowing snow in the mountains and the northern latitudes to accumulate from one season to the next instead of melting away. Each time, the enormous ice sheets resulting from this continual buildup lasted tens of thousands of years until the end of each particular glacial cycle brought a warmer, climate. Scientists speculated that these glacial cycles were ultimately driven by astronomical factor; slow, cyclic changes in the eccentricity of the Earth’s orbit and in the tilt and orientation of its spin axis. But up until around 30 years ago, the lack of an independent record of ice-age timing made the hypothesis untestable.
Then in the early 1950’s Emiliani produced the first complete record of the waxings and wanings of first glaciations. It came from a seemingly odd place, the seafloor. Single-cell marine organisms called "foraminifera" house themselves in shells made from calcium carbonate. When the foraminifera die, sink to the bottom, and become part of seafloor sediments, the carbonate of their shells preserves certain characteristics of the seawater they inhabited. In particular, the ratio of a heavy isotope of oxygen (oxygen -18) to ordinary oxygen (oxygen -16) in the carbonate preserves the ratio of the two oxygens in water molecules.
It is now understood that the ratio of oxygen isotopes reflects the proportion of the world’s water locked up in glaciers and ice sheets. A kind of meteorological distillation accounts for the link. Water molecules containing the heavier isotope tend to condense and fall as precipitation slightly sooner than molecules containing the lighter isotope. Hence, as water vapor evaporated from warm oceans moves away from its source, its oxygen - 18 returns more quickly to the oceans than does its oxygen - 16. What falls as snow on distant ice sheets and mountain glaciers is relatively depleted of oxygen -18. As the oxygen -18 - poor ice builds up, the oceans become relatively enriched in the isotope. The larger the ice sheets grow, the higher the proportion of oxygen -18 becomes in seawater — and hence in the sediments
Analyzing cores drilled from seafloor sediments, Emiliani found that the isotopic ratio rose and fell in rough accord with the Earth’s astronomical cycles. Since that pioneering observation, oxygenisotope measurements have been made on hundreds of cores. The combined record enables scientists to show that the record contains the very periodicities as the orbital processes. Over the past 800, 000 years, the global ice volume peaked every 100, 000 years, matching the period of the orbital eccentricity variation. In addition, " wrinkles" superposed on each cycle — small decreases or surges in ice volume — have come at intervals of roughly 23, 000 and 41, 000 years, in keeping with the precession and tilt frequencies of the Earth’s spin axis. [br] Single-cell marine organisms referred to as " foraminifera" as mentioned in the text might serve as______
选项
A、a proof against the existence of oxygen -16.
B、a testimony to sediment formation processes.
C、a valid record justifying glacial periodic cycles.
D、an indicator of the ratio of the two oxygens.
答案
C
解析
题干问:“在文中提到被称为‘有孔虫’的单细胞海洋有机物的目的是……”。正确选项为C“为。解释冰川的周期性提供有力的证据”。选项A“证明了氧16不存在”,选项B“证明海底沉淀物的形成过程”和选项D“显示了两种氧的同位素的比例”都不是文章举这个例子的主要目的。
转载请注明原文地址:https://tihaiku.com/zcyy/4039745.html
相关试题推荐
Their______--thattheirprojectunderwaywassomethingentirelynewprovedt
Eighttimeswithinthepastmillionyears,somethingintheEarth’sclimatic
Eighttimeswithinthepastmillionyears,somethingintheEarth’sclimatic
"RefrigeratorproductioninChinajumpedfrom1.4millionunitsin1985to1
"RefrigeratorproductioninChinajumpedfrom1.4millionunitsin1985to1
"RefrigeratorproductioninChinajumpedfrom1.4millionunitsin1985to1
Hewas______inthestreetsoftheMexicancapitalbymorethanamillionpeople,
(中国矿业大学2010年试题)Morethan600milliongirlsliveinpovertyinthedevelopin
(中国矿业大学2010年试题)Morethan600milliongirlsliveinpovertyinthedevelopin
(中国矿业大学2010年试题)Morethan600milliongirlsliveinpovertyinthedevelopin
随机试题
Themassacreofinnocentpeoplecannoteverbecondoned.A、overlookedB、praiseC、
[originaltext]Watchesandclocksseemasmuchapartofourlifeasbreathi
事故发生后,事故现场有关人员应当立即向本单位负责人报告;单位负责人接到报告后,应
若迈克耳逊干涉仪的反射镜M2平移距离为0.3220mm时,测得某单色光的干涉条纹
工作底稿要具有()特征。A.它们是组织的资产,适用于公司所有成员 B.它们
女,49岁,上腹胀满5年,2个月来食欲缺乏,全身无力,体检无明显异常发现,X线钡
A.行于脉中之气 B.吸入于肺中之气 C.积聚于胸中之气 D.藏于肾中之气
专攻杀虫止痒的药物是( )。A.雄黄 B.硫黄 C.土荆皮 D.蛇床子
《中华人民共和国保险法》制定的目的是()。A.规范保险活动 B.保护保
甲状腺球蛋白是 A.异种抗原 B.自身抗原 C.异嗜性抗原 D.肿瘤相关
最新回复
(
0
)