首页
登录
职称英语
Archaeologists using DNA testing said they have identified a mummy discovere
Archaeologists using DNA testing said they have identified a mummy discovere
游客
2023-10-31
45
管理
问题
Archaeologists using DNA testing said they have identified a mummy discovered more than a century ago as Queen Hatshepsut, Egypt’s most powerful female pharaoh.
The discovery has not been independently reviewed by other experts.
The mummy was discovered in 1903 in the Valley of the Kings, but it was left in place until two months ago. Archaeologists then took the mummy to the Cairo Museum for testing, said Egypt’s antiquities chief Zahi Hawass.
Hawass has been searching for the queen for about a year, setting up a DNA lab in the basement of the Cairo Museum. The study was funded by The Discovery Channel, which is set to air an exclusive documentary on the find in July.
Hawass said the key clue was a molar. It was found in a jar bearing the queen’s emblem and containing some of her well-preserved organs. The tooth fit a gap in the mummy’s jaw. Hawass’ team is still conducting DNA testing that they hope could help confirm the find.
"We are 100 percent certain" that the mummy is that of Hatshepsut, Hawass told The Associated Press.
Hatshepsut ruled Egypt in the 15th century B.C. and was known for dressing like a man and wearing a false beard. When her reign ended, all traces of her disappeared. Her 22-year rule ended in 1453 B.C. and was the longest among ancient Egyptian queens.
The mummy identified as Hatshepsut died in her 50s, Hawass said. He said she was obese and probably had diabetes and liver cancer. When the mummy was discovered, the left hand was positioned against her chest, which is a traditional sign of royalty in ancient Egypt.
But other Egyptologists are not as certain that the mummy is Hatshepsut.
Molecular biologist Scott Woodward, director of the Sorenson Molecular Genealogy Foundation in Salt Lake City, was cautious about the announcement.
"It’s a very difficult process to obtain DNA from a mummy," Woodward said. "To make a claim as to a relationship, you need other individuals from which you have obtained DNA, to make a comparison between the DNA sequences."
Such DNA material would typically come from parents or grandparents. With female mummies, the most common type of DNA to look for is the mitochondrial DNA that reveals maternal lineage, Woodward said.
Molecular geneticist Yehia Zakaria Gad, who is part of Hawass’ team, said DNA samples were taken from the mummy’s pelvis and femur, so that more genetic tests can be run that compare the mummy to the queen’s grandmother, Amos Nefreteri, who was previously identified. Gad said preliminary results are "very encouraging."
Molecular biologist Paul Evans of the Brigham Young University in Provo, Utah, said the discovery would be remarkable if the mummy is indeed Hatshepsut.
"Hatshepsut is an individual who has a unique place in Egypt’s history. To have her identified is on the same magnitude as King Tut’s discovery," Evans said.
Hatshepsut is believed to have stolen the throne from her young stepson, Thutmose III.
Hatshepsut’s funerary temple is located in ancient Thebes on the west bank of the Nile in Luxor, a multi-column sandstone temple built to serve as tribute to her power.
But after her death, her name was erased from the records in what is believed to have been her stepson’s revenge.
She was one of the most prolific builder pharaohs of ancient Egypt, commissioning hundreds of projects throughout both Upper and Lower Egypt. Almost every major museum in the world today has a collection of Hatshepsut statues. [br] Hearing about Hawass’ identification the mummy as Hatshepsut, Paul Evans is ______.
选项
A、encouraged
B、cautious
C、arbitrary
D、proud
答案
B
解析
倒数第6段中的条件从句if...表明Paul Evans还不能完全认可那具木乃伊就是Hatshepsut,但他也没有对此表示否定,可见他的态度比较谨慎,所以本题应选B。从原文可以看出Paul Evans对Hawass的研究没有作正面的表态,他既没有表示质疑,也没有表示赞同,因此其他三个选项都不能形容Paul Evans的态度。
转载请注明原文地址:https://tihaiku.com/zcyy/3145102.html
相关试题推荐
Theschemewas______whenitwasdiscovereditwouldbeverycostly.A、resignedB、
Heplannedtostealthemoney,buthis______werediscovered.A、arrangementsB、b
(1)TheHMSOntarioisoneofthemostfamousshipwrecksandwasdiscoveredb
ArchaeologistsusingDNAtestingsaidtheyhaveidentifiedamummydiscovere
ArchaeologistsusingDNAtestingsaidtheyhaveidentifiedamummydiscovere
ArchaeologistsusingDNAtestingsaidtheyhaveidentifiedamummydiscovere
PASSAGEONEComplainingandprotesting.从文章第三段最后一句Withthehighcostoftaxes,peop
Heplannedtostealthemoney,buthis_______werediscovered.A、arrangementsB、
[audioFiles]2017m5s/audio_ezfj_189_201705[/audioFiles]DNATestingDNAt
broaden此处讲到“WealsodiscoveredthattheInternetallowedstudentstobroadenand
随机试题
Don’tmeddleinmyaffairs,andinfactaIcanhandlethemproperlybymyself.A
[originaltext]ItisgenerallythoughtthatArabicisasinglelanguage,spo
LadyGaga’snewalbum______tonumberoneintheUKOfficialChart.A、hoistedB、
[originaltext]Goodmorning,students.Asmanyofyouhavealreadyheard,tu
根据索洛增长模型,n表示人口增长率,δ表示折旧,每个劳动力资本变化等于()。A
(2015年)某企业上年度甲产品的销售数量为10000件,销售价格为每件1800
有关上证380指数的说法中,错误的是()。A.代表了上海市场成长性好、盈利能
138、智能终端在任何网络运行工况流量冲击下,装置均不应死机或重启,不发出错误
关于方剂配伍的目的,描述不恰当的是A.增强药力产生协同作用 B.消除药
求助者:男,18岁,高二学生 案例介绍:求助者上初二的时候,和临班的一个女生好
最新回复
(
0
)