首页
登录
职称英语
We can begin our discussion of "population as global issue" with what most p
We can begin our discussion of "population as global issue" with what most p
游客
2023-08-24
34
管理
问题
We can begin our discussion of "population as global issue" with what most persons mean when they discuss "the population problem": too many people on earth and a too rapid increase in the number added each year. The facts are not in dispute. It was quite right to employ the analogy that linked demographic growth to "a long, thin powder fuse that burns steadily and haltingly until it finally reaches the charge and explodes."
To understand the current situation, which is characterized by rapid increases in population, it is necessary to understand the history of population trends. Rapid growth is a comparatively recent phenomenon. Looking back at 8,000 years of demographic history, we find that populations have been virtually stable or growing very slightly for most of human history. For most of our ancestors, life was hard, often nasty, and very short. There was high fertility in most places, but this was usually balanced by high morality. For most of human history, it was seldom the case that one in ten persons would live past forty, while infancy and childhood were especially risky periods. Often, societies were in clear danger of extinction because death rates could extend their birth rates. Thus, the population problem throughout most of history was how to prevent extinction of the human race.
This pattern is important to notice. Not only does it put the current problem of demographic growth into a historical perspective, but it suggests that the cause of rapid increase in population in recent years is not a sudden enthusiasm for more children, but an improvement in the conditions that traditionally have caused high mortality.
Demographic history can be divided into two major periods: a time of long, slow growth which extended from about 8,000 BC. till approximately AD. 1650. In the first period of some 9600 years, the population increased from some 8 million to 500 million in 1650. Between 1650 and the present, the population has increased from 500 million to more than 4 billion. And it is estimated that by the year 2000 there will be 6.2 billion people throughout the world. One way to appreciate this dramatic difference in such abstract numbers is to reduce the time frame to something that is more manageable. Between 8000 BC and 1650, an average of only 50,000 persons were being added annually to the world’ s population each year. At present, this number is added every six hours. The increase is about 80,000,000 persons annually. [br] Which of the following demographic growth pattern is suitable for the long thin powder fuse analogy?
选项
A、A virtually stable or slightly decreasing period and then a sudden explosion of population.
B、A slow growth for a long time and a period of dramatic increase.
C、Too many people on earth and a few rapid increase in the number added each year.
D、A long period when death rates exceed birth rates and then a short period with higher fertility and lower morality.
答案
A
解析
细节题。根据题目关键词the long thin powder fuse(细长的导火线)可定位至文章第一段a long,thinpowder fuse that burns steadily and haltingly until it finally reaches the charge and explodes.(细长的导火线稳定地燃烧着,有时会中断,直到最后它达到爆点,然后爆炸),四种人口增长模式中,只有A选项符合这一类比。因此.正确答案是A。
转载请注明原文地址:https://tihaiku.com/zcyy/2952218.html
相关试题推荐
Caughtinasqueezebetweenthehealthneedsofagingpopulationsononehan
Caughtinasqueezebetweenthehealthneedsofagingpopulationsononehan
Caughtinasqueezebetweenthehealthneedsofagingpopulationsononehan
Caughtinasqueezebetweenthehealthneedsofagingpopulationsononehan
Populationgrowthwillmeanover100millionmorepeopleintheUnitedState
UniversityofYorkbiologistPeterMayhewrecentlyfoundthatglobalwarming
UniversityofYorkbiologistPeterMayhewrecentlyfoundthatglobalwarming
UniversityofYorkbiologistPeterMayhewrecentlyfoundthatglobalwarming
UniversityofYorkbiologistPeterMayhewrecentlyfoundthatglobalwarming
Thecontinuouspresentationofscarystoriesaboutglobalwarminginthepop
随机试题
Don’tturnthestoveoff;themeat______.A、iscookedB、hasbeencookedC、isbei
[originaltext]W:Thankheavens!You’rebacksafeandsound.Everyonewasworrie
[audioFiles]2014m8s/audio_ezfj_384_20144[/audioFiles]Elections选举Surprises
[originaltext]W:Dr.Thomas?ThisisKeetBradleyfromthedailynews.I’dlike
混凝土结构的裂缝控制等级分为三级,以下关于裂缝控制等级的说法哪一个是错误的?
婴幼儿的年龄越小,呼吸越______,心率越______。
关于下面这幅画,正确的一项是()。 A.张大千——《振衣千仞岗》 B.徐悲鸿
下列选项中属于薪酬对员工的功能的是( )。A.导向功能 B.支持企业变革
人在每一瞬间,将心理活动选择了某些对象而忽略了另一些对象。这一特点指的是注意的(
大体积混凝土入模温度不宜大于( )℃。A.15 B.20 C.25 D.3
最新回复
(
0
)